NOS NieuwsAangepast

Verlies Merkel, winst SPD

In Duitsland heeft de christendemocratische CDU/CSU van bondskanselier Merkel een pijnlijke nederlaag geleden. Met 35,3 procent van de stemmen haalde ze de slechtste uitslag bij Europese verkiezingen ooit. In 2009 haalde de CDU/CSU nog 37,9 procent.

De CDU/CSU blijft wel de grootste partij. Coalitiepartner SPD is de tweede partij geworden met 27,3 procent (27 zetels), een winst van 6,5 procent ten opzichte van 2009.

De CDU/CSU krijgt 34 van de 96 Duitse zetels in het Europees parlement, de SPD krijgt er 27. De verdeling van zetels verloopt ditmaal anders dan de vorige keer, omdat het Duitse Constitutionele Hof de kiesdrempel heeft geschrapt. Daardoor krijgen veel kleine partijen nu ook zetels.

AdF

Een van de nieuwkomers is het eurosceptische Alternative für Deutschland (AfD). Het AfD komt met 7 procent van de stemmen uit op 7 zetels. Bij de Bondsdagverkiezingen lukte het net niet de kiesdrempel van 5 procent te slechten.

De liberale FDP verliest fors. De liberalen, die bij de Bondsdagverkiezingen de kiesdrempel niet haalden, komen nu uit op een dramatische 3,4 procent, een verlies van 10,7 procent ten opzichte van 2009.

De Groenen verliezen licht en komen uit op 10,7 procent. Die Linke - waarmee de Nederlandse SP samenwerkt - incasseren met 7,4 procent van de stemmen een miniem verlies van 0,1 procent.

Neonazi's

Verder haalt een groot aantal partijen 1 zetel, waaronder de neonazistische NPD en de Piratenpartij. Ook de Freie Wähler (Vrije Kiezers), de Tierschutzpartei (de Duitse Partij voor de Dieren) en de Familienpartei halen een zetel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl