NOS NieuwsAangepast

Generaal Jaruzelski (90) overleden

De laatste communistische leider van Polen, generaal Wojciech Jaruzelski, is overleden na een lang ziekbed. Vorige week werd hij in het ziekenhuis opgenomen na een herseninfarct. Hij was 90.

Jaruzelski was in Polen aan de macht tussen 1981 en 1990. Een van zijn eerste daden als premier was het afkondigen van de staat van beleg. Ook liet hij Lech Walesa van de vakbondsbeweging Solidariteit arresteren.

Na twee jaar werd de staat van beleg opgeheven. In 1988 werd Jaruzelski gedwongen te onderhandelen met Solidariteit. Na presidentsverkiezingen in 1990 kwam Walesa aan de macht ten koste van Jaruzelski.

Zonnebril

Jaruzelski was een opmerkelijke verschijning met zijn karakteristieke zonnebril en strenge uitstraling. Hij had de laatste jaren veel problemen met zijn gezondheid. Jaruzelski had onder meer kanker, waarvoor hij met chemokuren werd behandeld.

Door zijn gezondheidstoestand kon hij verschillende keren niet verschijnen bij processen die tegen hem werden gevoerd. Zo werd hij vervolgd voor het afkondigen van de staat van beleg in 1991 en zijn rol bij het doodschieten van stakende arbeiders op een scheepswerf in 1970. Hij werd nooit veroordeeld.

'Dictator'

Door veel Polen wordt Jaruzelski gezien als een dictator, die met harde hand de aanwijzingen van het Kremlin uitvoerde. Zelf zag de oud-generaal zich als een patriot en als iemand die altijd zijn best voor Polen had gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl