NOS SportAangepast

Goud en brons voor Zonderland

Epke Zonderland heeft de EK turnen in Sofia afgesloten met goud op rekstok en brons op brug.

De 28-jarige Fries toonde zich superieur op zijn specialiteit: de rekstok waarop hij ook olympisch en wereldkampioen is. In Sofia schitterde hij met een oefening die een score van 15,866 opleverde. Daarmee zette hij de concurrentie op een vol punt achterstand.

De Brit Sam Oldham kwam tot 14,866, goed voor het zilver. Diens landgenoot Kristian Thomas scoorde 14,808 en kreeg het brons omgehangen. De Duitser Fabian Hambüchen, een van Zonderlands voornaamste rivalen, schakelde zichzelf uit door een val.

Zonderland kwam als voorlaatste aan bod op de rekstok. De scores van zijn voorgangers waren dermate laag dat hij afzag van de geplande twee dubbele combinaties van vluchtelementen en zich beperkte tot eentje. Het was evengoed voldoende voor de winst.

Brons op brug

Vlak voor de rekstokfinale had Zonderland al brons veroverd op de brug waarop hij tot een score van 15,533 kwam. Alleen de Oekraïner Oleg Verniajev (15,966) en de Rus David Beljavski (15,566) deden het beter.

Zonderland turnde zich in 2007 (brons) en 2011 (zilver) ook al in de prijzen op brug. Op rek was hij in 2011 de beste en een jaar daarvoor de nummer twee.

Teleurstellend

Er kwamen nog drie Nederlanders in actie kwamen op de slotdag van de EK, maar zij waren aanzienlijk minder succesvol. Casimir Schmidt mocht zich nog tevreden stellen met zijn vierde plaats op sprong, maar de laatste plaatsen van Jeffrey Wammes (sprong) en Yuri van Gelder (ringen) waren ronduit teleurstellend.

Van de zes te vergeven gouden medailles bij de toestelfinales kwamen er drie in handen van Denis Abliazin. De Rus was de beste op sprong, vloer en ringen, al moest hij de titel op dat laatste onderdeel delen met zijn landgenoot Aleksandr Balandin. De Brit Max Whitlock werd kampioen op paardvoltige.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl