NOS NieuwsAangepast

Rijen in Kiev, intimidatie in oosten

In de Oekraïense hoofdstad Kiev staan al de hele dag lange rijen bij de stembureaus, met inwoners die hun stem willen uitbrengen bij de presidentsverkiezingen. In het oosten van het land wordt niet of nauwelijks gestemd, omdat pro-Russische rebellen dat onmogelijk maken.

In de oostelijke steden Donetsk en Loegansk gingen rebellen stemlokalen langs om te controleren of ze echt dicht zijn, zoals ze hadden opgedragen. Zij erkennen de interim-regering in Kiev niet en daarom ook de verkiezingen niet die de regering heeft uitgeschreven.

In de regio's Donetsk en Loegansk wonen 6,6 miljoen mensen, in heel Oekraïne 46 miljoen. De stemmen uit het oosten zijn volgens de regering niet nodig om de presidentsverkiezingen rechtsgeldig te laten zijn.

Donetsk

Volgens een Oekraïense tv-zender was een van de stemlokalen in Donetsk toch even open. Dat duurde niet lang: na een paar minuten verscheen een groep gewapende mannen die het kiescomité op straat zette.

Bij een provinciegebouw in Donetsk werden in beslag genomen stembussen voor het oog van camera's kapotgeslagen.

Omsingeling

In dezelfde stad hebben honderden rebellen het huis omsingeld van de rijkste man van Oekraïne, Rina Achmetov. Hij is vandaag niet thuis, maar in Kiev.

Achmetov heeft vorige week afstand genomen van de rebellen door hen van genocide te beschuldigen. Hij riep de bevolking op toch naar de stembus te gaan, ondanks de dreigementen van de rebellen.

Mariapol

In de oostelijke havenstad Mariapol zijn de meeste stemlokalen open. Vorige week gaf een plaatselijke grootindustrieel zijn werknemers opdracht de politie te gaan helpen bij het handhaven van de openbare orde. De pro-Russische rebellen zijn daar van de straat verdwenen.

De grote favoriet voor het presidentschap is chocoladefabrikant Petro Porosjenko. In de peilingen krijgt hij net te weinig stemmen om een absolute meerderheid te halen. In dat geval is een tweede stemronde noodzakelijk. De stemlokalen zijn tot 19.00 uur Nederlandse tijd open.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl