NOS NieuwsAangepast

Peres en Abbas naar Vaticaan

Paus Franciscus heeft de Israëlische president Peres en de Palestijnse president Abbas uitgenodigd om volgende maand in Vaticaanstad te komen praten over vrede. Peres en Abbas hebben de uitnodiging aanvaard.

De paus kwam met de uitnodiging tijdens zijn bezoek aan Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever. Hij zei daar dat het tijd wordt dat Israël en de Palestijnen vrede sluiten. Vanochtend na aankomst uit Jordanië drong Franciscus ook al aan op vredesoverleg.

''Ik spoor de Palestijnse en Israëlische bevolking aan, net als hun autoriteiten, om een gelukkige uittocht naar vrede te ondernemen met de moed en vastberadenheid die noodzakelijk is voor elke uittocht.'' Een van zijn toehoorders was Abbas.

Overigens heeft de 90-jarige president Peres een ceremoniële functie; hij zal naar verwachting in juli terugtreden.

Openluchtmis

Na de ontmoeting met Abbas leidde de paus een openluchtmis bij de Geboortekerk in Bethlehem. Daarna bezocht hij nog een Palestijns vluchtelingenkamp op de Westelijke Jordaanoever.

Tot ieders verrassing stopte de paus onderweg bij een stuk muur dat Israël scheidt van Palestijns gebied. Op de muur stond de leus 'Vrij Palestina' in rode letters geschreven. Veel Palestijnen zeggen dat de muur het symbool is van de Israëlische onderdrukking. Franciscus knielde daar en ging in gebed.

Het bouwwerk werd tien jaar geleden opgezet. Israël zegt dat dat werd gedaan om een eind te maken aan de Palestijnse aanslagen.

Naar Jeruzalem

Paus Franciscus reist vanmiddag door naar Israël. Hij gaat onder meer naar Tel Aviv en Jeruzalem. In de Israëlische hoofdstad ontmoet hij de geestelijk leider van de ongeveer 300 miljoen orthodoxe christenen, patriarch Bartholomeüs.

De paus was gisteren in Jordanië waar hij alle strijdende partijen in Syrië opriep het geweld te staken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl