NOS NieuwsAangepast

België: moeder aller verkiezingen

Door buitenlandredacteur Thomas Spekschoor

Belgische media noemen het 'de moeder aller verkiezingen'. Want België gaat vandaag niet alleen naar de stembus om voor het Europees Parlement te stemmen, maar ook voor het landelijk parlement en voor de parlementen van de deelstaten.

Zeer waarschijnlijk wordt het opnieuw een verdeelde uitslag. In Franstalig België zullen de socialisten de grootste partij worden, in Vlaanderen de Vlaams-nationalisten van de N-VA. De partij van Bart De Wever is op dit moment ook al de grootste in België, maar zit niet in de regering. In de formatie kon De Wever niet tot een akkoord komen met de Franstalige partijen.

Lastig

Dat scenario zou zich wel eens kunnen herhalen. Alle Franstalige partijen hebben al gezegd dat ze niet met de N-VA in een regering willen, tenzij het absoluut noodzakelijk is.

De grootste vraag vandaag is eigenlijk: hoe dik wint de N-VA de verkiezingen? En hoeveel stemmen gaan er naar de andere partijen? Als de middenpartijen samen een meerderheid halen in Vlaanderen, kunnen ze de N-VA negeren bij de formatie. Haalt de N-VA meer dan 30% van de stemmen, dan wordt dat veel lastiger.

Verlies

Aan Franstalige zijde zal de socialistische partij (PS) van premier Elio Di Rupo waarschijnlijk flink verliezen. Di Rupo regeerde de afgelopen jaren met liberalen en christen-democraten en betaalt daarvoor vermoedelijk de prijs.

Vooral uiterst links profiteert daarvan. De linkse splinterpartij PTB-Go haalt waarschijnlijk ruim genoeg stemmen om het parlement in te komen.

Formatie

Maandag begint België dan aan een nieuwe formatie. De vrees is dat die opnieuw heel lang gaat duren.

De vorige keer had België pas 541 dagen na de verkiezingen een regering. De agenda van koning Filip zou nu tot en met oktober grotendeels vrij gehouden zijn om de formatie te begeleiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl