NOS SportAangepast

Rusland en Finland naar WK-finale

Rusland en Finland strijden zondag in Minsk om de wereldtitel ijshockey. De Russen bereikten de finale dankzij een zege op uittredend kampioen Zweden: 3-1 (2-1, 1-0, 0-0). Finland hield Tsjechië uit de eindstrijd: 3-0 (1-0, 1-0, 1-0).

Moller zette de titelverdediger al na 19 seconden op voorsprong, maar Rusland stond nog voor het einde van de eerste periode op 2-1 (Sergej Plotnikov en Sergej Sjirokov). De 26-voudig wereldkampioen besliste in de tweede periode het duel via Anton Belov.

Het sterkere Rusland bleef vervolgens eenvoudig overeind, wat tot frustraties bij Zweden leidde. Mikael Backlund kreeg in de slotfase een tijdstraf van 20 minuten nadat hij Plotnikov had geslagen.

Lehtera leidt Finland naar finale

Jori Lehtera schoot Finland vroeg in de eerste periode op voorsprong. Halverwege de tweede periode buitten de Finnen een overtalsituatie via Jarkko Immonen uit. In de slotfase haalden de Tsjechen hun goalie eruit, maar Lehtera vond hun lege doel.

Rusland is 26-voudig wereldkampioen en verloor negen WK-finales. Finland wist de wereldtitel twee keer te veroveren (1995 en 2011) en keerde daarnaast nog negen keer met een medaille huiswaarts.

De landen troffen elkaar nog nooit in een WK-finale. Rusland sleepte in 1988 olympisch goud in de wacht en Finland zilver. Er werd in Calgary echter geen finale gespeeld, maar in een finalegroep (daarin won Finland overigens wel: 2-1).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl