NOS NieuwsAangepast

Ook geen vallende sterren gezien?

Het had een van de meest intense meteorenregens van het decennium moeten worden, maar er was door bewolking weinig van te zien. Urenlang keken liefhebbers en sterrenkundigen hoopvol naar de hemel, maar het was voor velen van hen tevergeefs. Zij zagen hooguit wat zwakke lichtflitsen.

Vooral in het noorden van het land hadden mensen geluk. Daar zijn wel enkele vallende sterren gezien.

Het hoogtepunt van de meteorenregen was sowieso niet in Nederland te zien. Dat lag tussen 08.00 en 10.00 uur Nederlandse tijd, toen het hier al licht was.

Teleurgesteld

Amateur-astronoom Tido van der Laan uit het Groningse Bellingwolde heeft de hele nacht gezeten in zijn tot sterrenwacht verbouwde tuinhuisje. Hij had zich verheugd om de 209P/LINEAR-meteorenzwerm te zien.

"De een zei dat er 400 vallende sterren per uur zouden langskomen, een ander sprak zelfs van 1000 per uur. Zo veel meteoren in een keer, dat komt zelden voor. Dat heb ik nog nooit gezien."

Om 03.00 uur gaf Van der Laan het maar op, toen de natuurlijke spelbreker de kop opstak: te veel bewolking. Zonder een vallende ster te zien, ging hij teleurgesteld naar bed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl