NOS NieuwsAangepast

Paus op 'bedevaart' Midden-Oosten

De paus brengt de komende dagen een bezoek aan het Midden-Oosten. Rond het middaguur kwam hij aan in Jordanië, later gaat hij ook naar Israël en de Palestijnse gebieden. Tegen verslaggevers die met hem meereizen zei de paus dat het een veeleisende, vruchtbare trip wordt. Hij gaf alle journalisten in het vliegtuig een hand en poseerde ook voor 'selfies'.

De reis staat in het teken van een dialoog tussen de godsdiensten; Franciscus zelf spreekt van een bedevaart van gebed. Hij neemt twee Argentijnse vrienden mee naar het Midden-Oosten: de rabbijn van Buenos Aires en een islamitische hoogleraar.

Veiligheidsmaatregelen

De leider van de Rooms-Katholieke kerk begint zijn reis in de Jordaanse hoofdstad Amman. Hij praat met onder meer met Syrische vluchtelingen en bezoekt een Palestijns vluchtelingenkamp. Later gaat hij naar de Geboortekerk in Bethlehem, en de Al-Aksa moskee en de Klaagmuur in Jeruzalem.

Er zijn zeer strenge veiligheidsmaatregelen genomen om incidenten te voorkomen. De Israëlische politie heeft rechtse joodse activisten gewaarschuwd dat ze het bezoek niet mogen verstoren.

Orthodox

De paus praat met joodse en islamitische leiders en met patriarch Bartholomeüs, de geestelijk leider van de 300 miljoen orthodoxe christenen. De twee mannen ondertekenen een verklaring van vriendschap.

Het is dit jaar 50 jaar geleden dat er een einde kwam aan de eeuwenlange verwijdering tussen de twee christelijke kerken. Dat gebeurde tijdens een historische ontmoeting van paus Paulus VI en patriarch Athenagoras.

Franciscus is de vierde paus die Jeruzalem bezoekt, na Paulus VI, Johannes Paulus II en Benedictus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl