NOS NieuwsAangepast

Hollywood na 55 jaar terug op Cuba

Voor het eerst in 55 jaar heeft Hollywood een speelfilm mogen draaien op Cuba. De Amerikaanse-Iraanse regisseur Bob Yari filmde op het eiland voor zijn film Papa.

Papa gaat over de vriendschap van schrijver Ernest Hemingway en de Amerikaanse journalist Denne Bart Peticlerc. Hemingway woonde van 1939 tot 1960 op Cuba. Papa was er zijn bijnaam.

Denne Bart Petitclerc, die in 2006 overleed, schreef het script van de film.

Embargo

Om op het eiland te kunnen filmen moesten de makers het strenge Amerikaanse embargo tegen Cuba omzeilen. Dat embargo is al meer dan een halve eeuw van kracht en verbiedt Amerikaanse bedrijven en burgers zaken te doen met het communistische land.

Het lukte de filmmakers, doordat ze de film een docudrama noemden. Documentaires mogen onder bepaalde voorwaarden wel op Cuba worden gedraaid - en Papa is een waargebeurd verhaal dat uit de eerste hand wordt verteld, was de redenering.

Uitzondering

Ook de Cubaanse autoriteiten hebben deze keer een uitzondering gemaakt. In de loop der jaren probeerden verschillende beroemde regisseurs als Francis Ford Coppola, Steven Soderbergh en Sydney Pollack toestemming te krijgen om op Cuba te draaien, maar hen lukte het nooit.

Waarom Yari wel toestemming kreeg is niet duidelijk. Hij mocht scènes opnemen in onder meer het voormalig regeringspaleis en in Finca Vigía, de villa van Hemingway die nu een museum is. Yari is vooral bekend als producer van Crash waarmee hij in 2005 de Oscar voor de beste film won.

Papa, met in de hoofdrollen Giovanni Ribisi en Adrian Sparks, komt volgend jaar uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl