NOS SportAangepast

Turncoach Fenner trots op ploeg

Hoe de Nederlandse mannen zaterdag ook presteren in de landenfinale bij de EK turnen in Sofia, voor bondscoach Mitch Fenner is het toernooi al meer dan geslaagd. "De finale bereiken was het doel'', zei de Brit vrijdag, een dag na het historische resultaat in de kwalificaties.

Nooit eerder slaagden Oranje-turners erin zich als team bij de beste acht te voegen op een EK of WK. Daarom is Fenners gevoel over het toernooi niet afhankelijk van het resultaat van de landenstrijd, die zaterdag vanaf half 2 Nederlandse tijd plaatsvindt.

"Hoe zou ik ooit nog teleurgesteld kunnen zijn, ik ben trots'', aldus de bondscoach, die deelname als team aan de Spelen van Rio (2016) als hoofddoel heeft gesteld. Fenner zag Epke Zonderland, Yuri van Gelder, Jeffrey Wammes, Casimir Schmidt en Bart Deurloo tot een gezamenlijke score van 258,661 komen, goed voor de zesde plaats.

"Ik voelde eerder opluchting dan dat ik verrast was. Met de voorbereiding die we hebben gehad, had ik gewoon hoge verwachtingen, maar je bent altijd nerveus. De jongens verdienen het.''

Via WK naar Spelen

In het najaar van 2015, bij de WK in Glasgow, moet Oranje zich bij de beste zestien landen zien te scharen. De top 8 van dat WK gaat rechtstreeks naar de Spelen. De landen 9 tot en met 16 gaan tijdens een zogenoemd testevent strijden om de resterende vier olympische tickets. "We zijn nu zesde van Europa, ongeacht de uitslag van de finale. Buiten Europa zijn er zeker zes toplanden normaal gesproken sterker. Dan staan we mondiaal nu rond de plaatsen 12 tot en met 14'', rekende Fenner voor.

In Glasgow is volgens de Brit een gemiddelde score van 14,5 per toestel nodig. Het is de doelstelling waarmee hij begin 2013 aan de 'Road to Rio' begon. In Sofia kwam het team donderdag al tot 14,37 gemiddeld. "Het gaat hard. Die laatste 1- of 2-tienden zijn het lastigste, maar we zijn op de goede weg.''

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl