NOS NieuwsAangepast

Robot tegen Syrische sluipschutters

Ze horen bij de werkelijkheid van de Syrische oorlog, zoals bij alle oorlogen: sluipschutters. In een belegerde en verwoeste stad als Aleppo zitten ze overal. Oversteken is er dus een levensgevaarlijke onderneming. En hoe wreed kan het zijn: als iemand is neergeschoten en een ander probeert hem te helpen, neemt de sluipschutter de hulpverlener ook onder vuur.

NOS-verslaggever Lex Runderkamp zag in de straten van Aleppo hoe de achtergebleven inwoners met dit levensgevaarlijke probleem proberen om te gaan. Ze weten dat er sluipschutters zitten, maar bewegen door de stad is soms toch echt nodig, om naar de markt te gaan, die er ondanks de strijd nog steeds is, of om iemand op te zoeken.

Vinding

In Turkije trof Runderkamp Syrische rebellen die werken aan een opmerkelijke uitvinding: een robot die slachtoffers van scherpschutters van straat kan halen. Het is een soort grijper, via een app op afstand bedienbaar, waarmee het slachtoffer wordt opgepakt en in een kogelvrije buis wordt gelegd.

Het voertuig, uitgerust met webcams, kan vervolgens naar een veilige plek worden gemanoeuvreerd. Het slachtoffer hoort intussen rustgevende muziek.

Ontwerpfase

Het zal nog wel even duren voordat het idealistische project, ontwikkeld in een loods in Turkije, ook echt van nut kan zijn in de grimmige realiteit in Aleppo. De robot is nog nadrukkelijk in de ontwerpfase. De ontwerpers hebben hun eigen geld erin gestoken.

Ze hebben eigenlijk nog meer nodig, maar niemand wil investeren in de vinding. De rebellen zelf ook niet. Zij hebben hun fondsen hard nodig, voor noodziekenhuizen, medicijnen, eten en wapens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl