NOS NieuwsAangepast

Schilderij van 150 euro van Dalí

Een olieverfschilderij dat in Spanje verkocht is voor circa 150 euro, blijkt het eerste surrealistische werk te zijn van Salvador Dalí. Experts hebben het werk van de Spaanse meester gisteren in Madrid aan de buitenwereld gepresenteerd.

Een kunsthistoricus kocht het werk in de jaren 80 in een antiekzaak in de stad Gerona. Hij vermoedde toen al dat het schilderij van de Catalaanse artiest was.

Dalí maakte het schilderij rond 1921, toen hij 17 jaar was. Jarenlang dachten kunsthistorici dat het schilderij van een onbekende kunstenaar was. Dat kwam onder meer door het jaartal 1896, dat op het werk is geschreven. Dat jaartal is acht jaar voor de geboorte van Dali (1904 - 1988).

Lachen in zijn graf

Experts hebben na jaren onderzoek nu toch vastgesteld dat het om een echte Dalí gaat, onder meer met behulp van infraroodfotografie en een handschriftdeskundige. Dalí heeft daarnaast gezegd dat hij, toen hij heel jong was, een schilderij heeft gemaakt met engelen. Op het werk cirkelen meerdere engelen rondom een vulkaan.

De ontdekker van het schilderij vermoedt dat Dalí met het jaartal 1896 mensen voor de gek wilde houden. ''Dalí ligt nu vast te lachen in zijn graf om het feit dat hij iedereen jarenlang om de tuin heeft geleid.''

De ontdekker heeft het werk onlangs voor een onbekend bedrag verkocht aan een anonieme kunstverzamelaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl