NOS NieuwsAangepast

Snowden op selfie met journalisten

Een jaar na de onthullingen van geheime informatie over de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA hebben klokkenluider Edward Snowden en journalisten Glenn Greenwald en Laura Poitras elkaar weer ontmoet, waarschijnlijk in Moskou. Op Twitter plaatsten ze een selfie van de reünie.

Op de foto is ook David Miranda, de partner van Greenwald en collega-journalist, te zien. Hij zorgde er onder andere voor dat de documenten van Snowden bij de andere journalisten terechtkwamen. Eerder liet Greenwald al weten dat hij en Poitras de enige zijn die alle gelekte documenten in handen hebben. Volgens hem is de foto door Snowden genomen:

In mei 2013 vloog Snowden van Hawaï naar Hong Kong waar hij een afspraak had met Greenwald en Poitras. Snowden werkte toen al jaren als computerexpert voor de Amerikaanse veiligheidsdiensten CIA en NSA. Een paar maanden eerder was hij overgeplaatst naar Hawaï, waar hij erachter kwam dat de veiligheidsdiensten op grote schaal gegevens aftapten.

Waar de foto's zijn genomen is niet duidelijk, maar het heeft er alle schijn van dat het gezelschap in Moskou was. De Russische hoofdstad is sinds juni 2013 de verblijfplaats van Snowden. Hij zat daar eerst een maand op de internationale luchthaven voordat hij het land in mocht, na mislukte pogingen om naar Zuid-Amerika te gaan. Snowden zal Rusland niet snel verlaten, omdat de kans groot is dat hij dan opgepakt wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl