NOS NieuwsAangepast

Plasterk overweegt zelfde stemdag

"Als je echt Europees wilt stemmen, doe het dan op dezelfde dag", zei minister Plasterk van Binnenlandse Zaken vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. Hij zei dat hij niet tevreden is met het lage opkomstpercentage en gaf aan dat hij na gaat denken over de mogelijkheid om over vijf jaar net als bijna alle Europese landen, ook op zondag te gaan stemmen.

Volgens een onderzoek zou de opkomst een stuk hoger zijn als je het voor elkaar krijgt dat heel Europa op dezelfde dag gaat stemmen. Is dat iets om aan te werken?

"Er was nu geen Europese verkiezingskoorts want in al die andere landen hebben ze nog niet gestemd. Op zondag zie je de beelden van een stemmende Angela Merkel bijvoorbeeld. Tot dusver willen bijna alle landen op zondag stemmen. Nederland mag het dan wel op donderdag doen, maar mag de uitkomst niet bekendmaken."

"Je zou dus kunnen denken om bij de volgende gelegenheid, over vijf jaar, toch mee te doen met de rest van Europa en het op zondag te doen."

Gaat u proberen om de partijen daartoe te bewegen?

"Ik wil wel eens informeren wat ze daar van vinden. Dat hoeft nu niet besloten te worden. Ik heb in dit kabinet voorgesteld om het op donderdag te doen. De volgende minister van Binnenlandse Zaken kan over vijf jaar voorstellen: zullen we het niet toch maar op zondag doen. Maar ik zal er eens over gaan nadenken."

"Je moet dan wel een goede oplossing vinden waardoor mensen die op zondag de zondagsrust willen hanteren bijvoorbeeld eerder kunnen stemmen. Er zit ook een kostenplaatje aan. Je gaat stembureaus opengooien op dagen dat scholen bijvoorbeeld dicht zijn. Dan moet je op een andere manier ruimte krijgen."

Dan nog even uw eigen partij, de PvdA. Die heeft toch niet heel goed gescoord. Wat vindt u van de voorlopige uitslag?

"Het lijkt erop dat we de nul hebben gehouden, zullen we maar zeggen. Maar dat is dus niet een goede uitslag. We moeten ook nog afwachten wat de effectieve zeteluitslag wordt, of die drie zetels behouden blijven. Sowieso moeten we weer terug aan het werk: zorgen dat er banen komen en dat het goed gaat met de economie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl