NOS NieuwsAangepast

Ex-president Guatemala cel in

Een Amerikaanse rechter heeft een oud-president van Guatemala veroordeeld tot een celstraf van bijna zes jaar. Alfonso Portillo heeft zich schuldig gemaakt aan corruptie en witwassen.

De rechter acht bewezen dat Portillo 2,5 miljoen dollar heeft gekregen van de regering van Taiwan. Het land wilde zich er zo van verzekeren dat Guatemala het blijft erkennen. Het geld werd door Portillo witgewassen bij Amerikaanse banken.

Wereldwijd hebben slechts 22 landen diplomatieke banden met Taiwan. China ziet Taiwan als een opstandige provincie en zet daarom andere landen onder druk geen betrekkingen aan te knopen.

Bekentenis

Portillo (62) was president van Guatemala van 2000 tot 2004. In 2010 werd hij in eigen land opgepakt wegens fraude. Toen hij daarvan werd vrijgesproken, werd hij uitgeleverd aan de VS.

De VS had Portillo aanvankelijk aangeklaagd voor het wegsluizen van tientallen miljoenen dollars aan overheidsgeld, inclusief de miljoenen van Taiwan. In maart biechtte Portillo op dat het om smeergeld ging dat hij had aangenomen.

Hoop op strafvermindering

Vandaag zei hij tegen de rechter: "Iedereen maakt fouten en doet goede dingen. Waar het op neerkomt aan het einde van je leven, is hoe het goede in balans is met het slechte".

Portillo hoopt dat hij strafvermindering krijgt vanwege zijn lange voorarrest. Ook wil hij zijn straf graag in eigen land uitzitten. De rechter droeg hem ook op de 2,5 miljoen dollar terug te betalen aan zijn land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl