NOS NieuwsAangepast

GeenStijl: vijf zetels voor D66

Volgens de website GeenStijl krijgt D66 vijf zetels in het Europees Parlement. Het CDA volgt met vier zetels en PVV, PvdA, VVD en SP krijgen er elk drie.

GeenStijl had reaguurders gevraagd stembureaus te bezoeken om aanwezig te zijn bij het tellen van de stemmen. Hoewel de officiële uitslag pas zondagavond bekendgemaakt mag worden, als heel de EU heeft gestemd, worden de biljetten vandaag al wel geteld.

Verschil met Ipsos

De berekeningen van GeenStijl laten een andere uitslag zien dan de exitpoll van Ipsos die de NOS op de verkiezingsavond publiceerde. Daarin haalden D66 en CDA vier zetels en andere genoemde partijen drie.

De uitslag van GeenStijl is gebaseerd op 664.316 getelde stemmen van 1287 stembureaus door heel Nederland, volgens de site bijna 15 procent van het totaal. De website had 1287 Stijlloze Stemmentellers ingezet.

Onzekerheden

GeenStijl houdt er rekening mee dat de definitieve uitslag iets kan afwijken. Zo kan het CDA terugvallen naar drie zetels en kan de PVV er nog eentje winnen. Ook kan de SP uitkomen op twee.

GeenStijl houdt het er ook op dat de partij 50PLUS waarschijnlijk geen zetel krijgt. In de exitpoll van Ipsos stond die partij nog op één zetel.

Maurice de Hond

Opiniepeiler Maurice de Hond, die ook op deze manier de uitslagen verzamelde, komt uit op eenzelfde uitslag als Ipsos. D66 is ook bij hem de grootste grootste partij, met 15,1 procent. Tweede is het CDA met 14,8 procent van de stemmen, gevolgd door de PVV met 13,0 procent.

De zetelverdeling komt daarmee hetzelfde uit als die van de exitpoll van Ipsos: vier voor D66 en CDA, drie voor PVV. De VVD heeft 11,9 procent, SP 10,4 procent en PvdA 10,1.

De Hond verzamelde de uitslagen van 150 stemlokalen. Daarnaast vroeg hij ongeveer 10.000 kiezers wat ze gestemd hadden.

Vraagtekens

Peiling-experts zetten grote vraagtekens bij deze manier van rekenen, omdat er waarschijnlijk niet sprake is van een representatieve groep stemlokalen. Zo kan het beeld vertekend zijn als er bijvoorbeeld te veel cijfers uit de grote steden en te weinig van het platteland zijn gebruikt.

Bij de exitpoll van Ipsos dreigt dat gevaar nauwelijks, doordat de peilers daarbij stembureaus bezochten die in het verleden representatief zijn gebleken voor de uitslag in heel Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl