NOS NieuwsAangepast

"Rutte grootste winnaar verkiezing"

Niet D66 of het CDA, maar premier Rutte is de grote winnaar van de verkiezingen. "De uitslag is een steun in de rug voor het pro-Europese beleid van de premier", zegt EU-correspondent Chris Ostendorf.

"Rutte heeft de afgelopen jaren heel moeilijke maatregelen doorgevoerd in Europa. Hij vroeg zich natuurlijk ook af: wordt dit door de Nederlandse kiezer geaccepteerd?"

Ostendorf denkt dan bijvoorbeeld aan het redden van Griekenland en andere Zuid-Europese landen door voor miljarden euro's garant te staan.

De PVV waarschuwde Rutte keer op keer voor een aardverschuiving die vandaag zou plaatsvinden. "Maar die afstraffing is dus niet gekomen", zegt Ostendorf.

Geen koersverandering

De prognose van de verkiezingsuitslag is ook belangrijk voor de positie van de Nederlandse regering in de Europese Unie, denk hij. Landen zoals Frankrijk en Groot-Brittannië zullen een andere koers moeten gaan varen onder druk van eurosceptische partijen als het Front National en UKIP.

Ostendorf: "De verkiezingen zijn natuurlijk belangrijk omdat we mensen naar Brussel en Straatsburg sturen die beslissingen nemen. Maar de uitslag van de Europese verkiezingen is vooral belangrijk omdat die de regeringsleiders een bepaalde kant opstuurt. De Britse premier Cameron zal dus heel erg de eurokritische kant opgestuurd worden door de waarschijnlijke overwinning van UKIP."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl