NOS SportAangepast

Turners leveren unieke prestatie

De Nederlandse turners hebben bij de EK in het Bulgaarse Sofia de finale bereikt van de landenwedstrijd. Nog nooit had een herenploeg uit ons land zich geplaatst voor een finale op een groot toernooi.

De ploeg bestaande uit Epke Zonderland, Yuri van Gelder, Jeffrey Wammes, Casimir Schmidt en Bart Deurloo eindigden de kwalificatie als zesde met 258,661 punten.

Sinds de komst van Mitch Fenner als bondscoach moet iedere turner een bijdrage leveren aan het team. Ook de toppers zoals Yuri van Gelder en Epke Zonderland, die zich normaal alleen op de individuele nummers richten, moeten meedoen.

De missie voor het team is het behalen van de Spelen van Rio de Janeiro, in 2016. De weg via de landenwedstrijd is voor de turners de gemakkelijkste. Om als individu de Spelen te halen, worden veel meer eisen gesteld.

De EK in Sofia is de eerste graadmeter voor het Nederlands team. De eerste stap is nu gezet. Zaterdag volgt de landenfinale.

Ook vijf toestelfinales op EK

Naast de finaleplaats voor het team, wisten Zonderland, Van Gelder, Schmidt en Wammes ook de toestelfinales te bereiken.

Olympisch, Europees en wereldkampioen Zonderland kwalificeerde zich op rek overtuigend als eerste (15,866). Fabian Hambüchen kreeg driekwart punt minder. De Fries haalde met de vierde score de finale op brug.

Van Gelder, wereldkampioen op de ringen in 2005 en Europees kampioen in 2005 en 2008, drong als vijfde door tot de finale. Het verschil is slechts 0,366 punten tussen de acht finalisten.

Schmidt was goed voor de vierde score op sprong, waar Wammes zich als achtste ook nog voor de eindstrijd plaatste.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl