NOS NieuwsAangepast

Uw keuze: meer, minder of anders

Wil ik meer of minder Europa? Het antwoord op die schijnbaar eenvoudige vraag zal vandaag de stem van veel kiezers bepalen.

Maar het is eigenlijk een onzin-discussie, zegt EU-correspondent Chris Ostendorf, want op de PVV na zijn alle partijen gewoon aanhanger van de Europese Unie. "Ook partijen die kritisch zijn op Brussel, willen nog steeds problemen oplossen door dat Europees te regelen. Het gaat dus niet zozeer om minder Europa, maar om een ander Europa", zegt hij.

Weinig invloed

Het blijft voor de politieke partijen lastig om de Nederlanders te interesseren voor de Europese verkiezingen. Het valt ook niet mee: 26 Europarlementariërs in een parlement met ruim 700 collega's hebben nou eenmaal niet veel te zeggen.

Sowieso is het de vraag hoe groot de macht van het Europees Parlement is. Op veel grote onderwerpen, zoals noodpakketten voor eurolanden of de immigratiestroom naar de EU, zijn het toch echt de ministers van de lidstaten die de besluiten nemen. De controle daarvan ligt dus niet in Brussel, maar bij de parlementen in de lidstaten zelf.

Politieke gevolgen

Daarom kunnen deze verkiezingen in de Tweede Kamer nog wel eens flinke gevolgen hebben, zegt politiek verslaggever Ron Fresen. De partijleiders kijken vanavond in elk geval vol spanning naar de voorlopige uitslag, zegt hij. "Wie wordt de grootste? Krijgt het pro-Europese geluid van D66 en de euroscepsis van de PVV de overhand? En wat betekent dat voor de toon en de inhoud van het Europese debat in de Kamer?"

Bovendien is de uitslag die de PvdA behaalt belangrijk, zegt Fresen. "Krijgt die partij weer een dreun? En als dat gebeurt, blijft het dan wel rustig in deze regeringspartij die al zo lang ongekend laag staat in de peilingen en die al fors verloor bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart?"

Verwarrende campagne

De Nederlandse partijen maakten het er ook niet duidelijker op. Zo zaaide Pechtold van de overduidelijke pro-Europapartij D66 verwarring toen hij zei dat verdere Europese integratie eventjes in de ijskast moest worden gezet. Hij kreeg ervan langs van onder meer CDA-leider Buma die vond dat hij zijn principes verloochende.

Ook bleek uit onderzoek in opdracht van de NOS dat er wat betreft stemgedrag nauwelijks verschil zit tussen VVD en D66. Wel wat vreemd dus dat VVD-leider Rutte de aanval opende op D66, dat volgens hem de luiken naar Europa veel verder wil opengooien "en vervolgens het liefst het tafelzilver erachteraan".

Het CDA op zijn beurt wil de komende vijf jaar geen nieuwe landen bij de EU, maar volgens Ostendorf is daar sowieso geen sprake van. Geen enkel land kan voldoen aan de strenge eisen van de unie, zegt hij. Op dat gebied dus voorlopig niet "meer Europa".

'Spookbeelden'

En de PVV? Die hamerde er keer op keer op dat Nederland uit de EU moet stappen. Geert Wilders gaf een koffertje met guldens aan De Nederlandsche Bank en knipte in Brussel een ster uit de Europese vlag. Andere partijen vielen PVV-lijsttrekker De Graaff veelvuldig aan op het verbond dat zijn partij heeft gesloten met het Franse Front National.

"Partijen zijn geneigd om tijdens een campagne allerlei algemeenheden te roepen", zegt Ostendorf. "Geen Europese superstaat bijvoorbeeld. Terwijl dat helemaal niet aan de orde is. Ze vluchten weg in spookbeelden, in plaats van dat ze aan de kiezer durven te vertellen aan welke Europese regels ze de afgelopen jaren hebben meegewerkt."

Om 21.00 uur vanavond sluiten de stembussen en komt de NOS met een prognose van de uitslag. Op de definitieve uitslag moeten we wachten tot zondagavond na 23.00 uur, omdat dan de laatste Europese stembureaus sluiten, in Italië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl