Oranje onder 17 verliest finale

Nederland is er niet in geslaagd het EK onder 17 jaar te winnen. In de finale op Malta werd met 1-1 gelijkgespeeld tegen Engeland, waarna het misging in de strafschoppenreeks.

De ploeg van coach Maarten Stekelenburg had zowel in de voorronde als op het hoofdtoernooi alle wedstrijden overtuigend gewonnen.

In de groepsfase werd ook Engeland met 2-0 verslagen, maar in de finale ging het zeker niet vanzelf. Oranje begon moeizaam en kwam zelfs op achterstand: Dominic Solanke controleerde de bal knap in de kluts en schoot binnen. Pal voor rust maakte Jari Schuurman, op knap aangeven van Steven Bergwijn, gelijk.

Engeland na rust beter

In de tweede helft hadden de Engelsen aanvankelijk de beste kansen, maar Nederland bleef overeind en was in de slotfase zelfs dicht bij de winst. Gescoord werd er echter niet meer en in de penaltyserie ging het alsnog mis. Dani van der Moot en Calvin Verdonk misten, terwijl de Engelsen alle strafschoppen benutten.

Nederland blijft door de nederlaag op twee Europese titels staan: in 2011 en 2012. In 2005 en 2009 ging de finale ook verloren.