NOS NieuwsAangepast

Kamer ruziet over Rutte-interview

Voor de tweede keer vandaag heeft de voltallige oppositie geprobeerd een debat aan te vragen met premier Rutte. Maar VVD en PvdA bleven tegen.

De kwestie, die inmiddels voor veel beroering in de Tweede Kamer zorgt, speelt rond een kranteninterview van premier Rutte. In dat interview zegt hij dat de Europese Unie terug moet naar de kern en maar vijf taken op zich moet nemen.

PvdA-minister Timmermans van Buitenlandse Zaken noemt vijf prioriteiten voor de Europese Commissie "een sterke gedachte", maar volgens hem staat nog niet vast welke prioriteiten dat moeten zijn. PvdA-leider Samsom noemde het lijstje zelfs onbegrijpelijk.

"Vertrouwenskwestie"

SP-leider Roemer: "Het kabinet Balkenende IV is gevallen door het ontbreken van eenheid van kabinetsbeleid. Hier speelt die vertrouwenskwestie. Spreekt het kabinet wel met één mond?"

Ook D66-leider Pechtold neemt het hoog op: "Timmermans zit in de schmink van De Wereld Draait Door, Rutte is ook op weg naar een televisieprogramma. Maar een uitleg in de Tweede Kamer aan alle kiesgerechtigden voor morgen zou niet kunnen?"

"De premier heeft er niet bij gezegd dat hij zijn Europa-uitspraken deed als VVD-leider. Als dat zo was geweest hadden wij niet kinderachtig gedaan in campagnetijd. Maar nu blijft dat onduidelijk", zegt SGP-leider Van der Staaij.

GroenLinksleider Van Ojik: "Rutte heeft er zelf voor gekozen 24 uur voor de verkiezingen deze boodschap af te geven. Ook de PVV blijft een debat met premier Rutte steunen."

CDA-leider Buma deed opnieuw een beroep op de VVD en de PvdA om een debat mogelijk te maken, omdat de zaak volgens hem dreigt te escaleren: "Vanmorgen was het een ballon. Dat is een bom geworden."

Kamervoorzitter

Een deel van de oppositie verzocht Kamervoorzitter Van Miltenburg een spoeddebat in te plannen, ook al was daar een meerderheid van VVD en PvdA tegen, maar dat deed zij niet.

Fractievoorzitter Zijlstra van de VVD greep halverwege in en stelde een compromis voor. Geen debat, maar wel vanavond een brief met een kabinetsstandpunt.

Kamervoorzitter Van Miltenburg heeft premier Rutte gebeld en hij verzekerde haar "dat er nog vanavond een brief komt". Hoe laat die brief komt is nog onduidelijk. De oppositie houdt de mogelijkheid open opnieuw een debat aan te vragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl