NOS NieuwsAangepast

Coalitie blokkeert debat met Rutte

VVD en PvdA in de Tweede Kamer onthouden hun steun aan een debat met premier Rutte over de EU. De hele oppositie is vóór zo'n debat, nog vandaag. De oppositiepartijen willen weten of de uitspraken van Rutte een wijziging van het kabinetsbeleid zijn, of een campagneactie voor de verkiezingen van morgen.

"De premier is keihard uit de bocht gevlogen en het is volstrekt onduidelijk of hij dit als premier of als VVD-leider heeft gezegd", aldus GroenLinks-leider Van Ojik. "Ik wil binnen anderhalf uur weten hoe dit nu zit. Dit lijkt nergens op", zegt SP-leider Roemer.

Vooravond verkiezingen

D66-leider Pechtold deed voor de tweede keer een beroep op de medewerking van de VVD- en PvdA-fractie. "Een debat over uitspraken over nieuw Europees beleid, aan de vooravond van de Europese verkiezingen. Dat hou je niet tegen, dat faciliteer je."

PVV-Kamerlid Madlener: "Je kunt dit interview van Rutte niet los zien van de verkiezingen." Ook de PVV wil nog vanavond een debat met Rutte.

"Schoffering"

De oppositie had Rutte gevraagd vandaag een toelichting te sturen. Rutte liet in een briefje weten dat het kabinet er deze week op terug zal komen. "Dit is een schoffering van het parlement", zei Pechtold. "Hij is natuurlijk teruggefloten door de PvdA-minister van Buitenlandse Zaken."

Rutte zei in een interview met een aantal regionale kranten dat de Europese Unie terug moet "naar de kern". Volgens Rutte moet Europa zich alleen bezighouden met een sterkere interne markt, minder regels, meer vrijhandel, één energiemarkt en de aanpak van misstanden op de Europese arbeidsmarkt.

PvdA-leider Samsom noemt het lijstje onbegrijpelijk. Samsom was niet bij de discussie in de Tweede Kamer over het debat.

Om 18.45 uur komt de Kamer weer bij elkaar om over de kwestie door te praten. De Kamer is nu live te volgen op NOS Politiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl