NOS NieuwsAangepast

Wat verdient NL aan Saudi-Arabië?

Nederland heeft een lange handelsgeschiedenis met Saudi-Arabië. Zo behoorde KLM tot de eerste luchtvaartmaatschappijen die commerciële vluchten aanboden naar het land en richtte ABN er in 1926 de eerste bank bank op; de Saudi Hollandi Bank.

Tegenwoordig handelt Nederland voor zo'n 6 miljard euro met het land met de grootste olievoorraad ter wereld. Vorig jaar werd voor zo'n 3,8 miljard euro geïmporteerd. Daarvan betrof 85 procent ruwe olie. Door die grote olievoorraad zit Shell daar ook.

Nederlandse bedrijven exporteerden vorig jaar voor 2,3 miljard euro naar Saudi-Arabië. Het gaat daarbij vooral om waterbeheer, de medische sector, de bouw- en infrastructuur, het onderwijs en de energiesector.

Infrastructuur

Daarnaast werken Nederlandse bedrijven aan infrastructurele miljardenprojecten in dat land. Door de snel groeiende bevolking is nieuwe infrastructuur een topprioriteit voor de Saudische overheid. Tot 2020 wordt 300 miljard euro uitgetrokken om zes nieuwe steden verspreid over het hele land aan te leggen.

Het Nederlandse bedrijfsleven lift daarop mee. Zo haalde Strukton in juli een opdracht van 1 miljard euro binnen om te helpen bij de bouw van een onbemand metrosysteem.

Stickeractie

Het Nederlandse bedrijfsleven staat volgens Jochem Geheniau, directeur van de Holland Gulf Chamber of Commerce, in Saudi-Arabië hoog aangeschreven. Hij weet nog niet of er echt sancties worden genomen tegen Nederland, maar zegt dat het bedrijfsleven nu al een knauw krijgt door de stickeractie van Geert Wilders: "Het staat in de Saudische media, en dat maakt dat de Saudiërs Nederland minder sympathiek vinden. Dat heeft al invloed op het zakendoen."

Ook de ongeveer dertig Nederlandse bedrijven die zakendoen met Saudi-Arabië weten officieel nog niet van sancties en baseren zich op informatie uit de Saudische media. Zolang er officieel nog geen sancties zijn, willen ze nog niet reageren.

Ze houden de situatie goed in de gaten. Zo laat Royal HaskoningDHV via een woordvoerder weten dat het bedrijf in nauw contact staat met de ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken: "We hebben alle vertrouwen in de diplomatie en verdere stappen die de Nederlandse regering hierin onderneemt". Dat bedrijf werkt aan meerdere infrastructurele projecten.

Nederlandse bedrijven

Andere bekende Nederlandse bedrijven in Saudi-Arabië zijn Friesland Campina en Philips. Friesland Campina heeft daar een kleine productielocatie. Precieze verkoopcijfers geeft Friesland Campina niet, maar Saudi-Arabië is niet een heel belangrijke afzetmarkt.

Philips zegt dat dat Saudi-Arabië niet tot zijn belangrijkste afzetmarkten behoort. Toch houdt ook het Eindhovense bedrijf de situatie goed in de gaten. De multinational werkt daar samen met Saudische bedrijven aan medische apparaten en licht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl