NOS NieuwsAangepast

Haftar wint aan steun in Libië

In Libië heeft de dissidente generaal Haftar, die in het land een offensief is begonnen tegen islamistische politici en extremistische milities, steun gekregen van de Libische ambassadeur bij de Verenigde Naties en de commandant van de luchtmacht.

De mededeling van het Libische staatspersbureau dat ook het ministerie van Binnenlandse Zaken de kant heeft gekozen van Haftar, is door de betrokken minister tegengesproken. Minister Mazeg zei dat het bericht berust op een vergissing. Hij zei dat het ministerie aan de kant van het volk staat en niet aan die van Haftar.

Een van Haftars medestanders, marine-commandant generaal Abu-Shanaq, is vandaag gewond geraakt bij een raketaanval op het hoofdkwartier van de luchtmacht in Tripoli.

Offensief

Vrijdag begon Haftar zijn offensief, met een aanval op milities in de havenstad Benghazi. Zondag vielen de troepen van Haftar het parlement in Tripoli aan. Haftar zegt dat hij het land wil bevrijden van terroristische milities.

VN-ambassadeur Dabashi zei dat hij het optreden van Haftar niet beschouwt als een coup maar als een nationalistische actie. Hij staat achter de poging van Haftar om het parlement te ontbinden en de macht over te dragen aan een overgangsregering.

Haftar diende als bevelhebber onder dictator Khadafi, ging als banneling naar Amerika en keerde in 2011 terug naar Libië om mee te vechten met de opstandelingen tegen het bewind-Kadhafi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl