NOS NieuwsAangepast

India nodigt aartsrivaal uit

India heeft de leider van aartsrivaal Pakistan uitgenodigd voor de inauguratie van Narendra Modi tot premier. Dat heeft Modi's partij BJP laten weten.

Als premier Sharif toestemt, is het de eerste keer dat een Pakistaanse leider aanwezig is bij zo'n plechtigheid in India. Pakistan heeft nog niet gereageerd op de uitnodiging.

Modi, die vorige week met overmacht de algemene verkiezingen won, wordt op 26 mei beëdigd als premier. Zijn partij heeft de absolute meerderheid in het Lagerhuis veroverd.

Onverzoenlijk

De hindoe-nationalistische BJP heeft zich altijd onverzoenlijk opgesteld tegenover het islamitische buurland Pakistan. De twee landen zijn sinds hun onafhankelijkheid in 1947 drie keer met elkaar in oorlog geweest.

Terreuraanslagen in India worden direct toegeschreven aan Pakistan of aanhangers van Pakistan. Ook maken de landen nog altijd ruzie over de omstreden provincie Kasjmir.

Niet populair

Modi is zeker niet populair bij de grote moslimminderheid in India. De moslims vrezen dat de aanstaande premier weinig oog heeft voor hun belangen.

Maar de uitnodiging aan het adres van Sharif wordt gezien als een vriendschapsgebaar. Pakistan heeft nog niet laten weten of Sharif volgende week ook werkelijk naar New Delhi komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl