NOS SportAangepast

"Medicijnen als snoepjes in NFL"

Meer dan vijfhonderd voormalige American-footballspelers hebben de National Football League (NFL) aangeklaagd. Volgens de aanklacht dienden teamartsen en trainers in de NFL op grote schaal zware medicijnen zonder recept toe aan geblesseerde spelers, zodat ze snel weer speelklaar zouden zijn.

Volgens oud-speler Kyle Turley van de New Orleans Saints werden de medicijnen als snoepjes in de kleedkamer uitgedeeld. Over bijwerkingen of risico's werd niet gesproken en veel spelers kampen nu nog met de gevolgen, waaronder hart- en longziektes, chronische blessures en medicijnverslaving. De spelers eisen een schadevergoeding, omdat de NFL hun gezondheid ondergeschikt heeft gemaakt aan de winst.

Onder de vijfhonderd gedupeerden zijn drie spelers van het team van Chicago Bears, dat in 1985 kampioen werd. Een van hen, quarterback Jim McMahon, zegt tijdens zijn carrière een gebroken nek en gebroken enkel te hebben opgelopen, zonder dat zijn teamarts hem dat vertelde. McMahon kreeg zware medicijnen toegediend en moest gewoon weer spelen. Hij zegt ook verslaafd te zijn geraakt aan Percocet, een zware pijnstiller.

Dieet van pijnstillers

Zijn teamgenoot Keith Van Horne zegt een heel seizoen met een gebroken been te hebben gespeeld "op een dieet van pijnstillers". Hij hoorde vijf jaar later pas hoe ernstig zijn blessure was geweest.

De vijf jaar geleden gestopte Jeremy Newberry heeft verklaard dat hij bij de San Francisco 49'ers geregeld met krukken het stadion binnenkwam, maar na een injectie met ontstekingsremmer Toradol topfit en pijnvrij het veld oprende. Zo'n 25 spelers van de 49'ers kregen standaard voor de wedstrijd zo'n injectie toegediend, zegt Newberry.

Hersenschade verzwegen

Het is de tweede rechtszaak tegen de NFL in korte tijd. Nog geen jaar geleden kwam de Amerikaanse bond een schikking van 545 miljoen euro overeen met 18.000 oud-spelers en nabestaanden. De NFL werd er door hen van beschuldigd de risico's voor hersenschade bij American football te hebben verzwegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl