NOS NieuwsAangepast

Samsom: lijstje Rutte onbegrijpelijk

PvdA-leider Samsom is het niet eens met de vijf EU-prioriteiten die premier Rutte volgende week aan de Europese regeringsleiders wil voorleggen. Hij spreekt van "een onbegrijpelijke lijst", die te veel op de markt en te weinig op mensen is gericht.

Volgens Samsom zou de eerste, tweede en derde prioriteit van Brussel werk moeten zijn: "Meer werk, goed werk en eerlijk werk". Hij noemt het lijstje van Rutte te karig en te minimalistisch.

De PvdA'er vindt dat er bijvoorbeeld moet worden samengewerkt op het gebied van energievoorziening. "Achtentwintig losse energiebeleidjes, dat lost geen problemen op", zegt hij. "Maar samen investeren in grote windmolenparken of zonnepanelen in het zuiden van Europa, dat levert banen op en maakt ons onafhankelijker van de rest van de wereld."

Kerntaken

Samsom reageert op een interview met Rutte in een aantal regionale kranten. Daarin zegt Rutte dat de Europese Unie zich de komende vijf jaar zou moeten beperken tot vijf kerntaken: een sterkere interne markt, minder regels, meer vrijhandel, één energiemarkt en de aanpak van misstanden op de arbeidsmarkt.

Rutte wil dat lijstje volgende week bij een diner voorleggen aan de regeringsleiders en hoopt dat er op de Europese top in juni een akkoord over kan worden gesloten.

Campaigner

Minister Dijsselbloem (PvdA) is het met Rutte eens dat de Europese Commissie zich meer moet focussen. "Vijf prioriteiten is de inzet van het kabinet", zegt hij.

PvdA-minister Timmermans noemt vijf prioriteiten voor de Europese Commissie "een sterke gedachte", maar volgens hem staat nog niet vast welke prioriteiten dat moeten zijn. "Dat hangt ook af van de verkiezingsuitslag. Als er een stevige sociaaldemocratische fractie komt in het Europees Parlement, zal de positie van werknemers meer aandacht krijgen dan nu op het lijstje van Rutte."

Op de vraag of Rutte zijn uitspraken als premier heeft gedaan of als VVD-leider antwoordt Timmermans: "Beide, denk ik. Mark Rutte is altijd premier, maar ik ken hem ook als een geweldige campaigner."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl