NOS NieuwsAangepast

Kamer bezorgd over Mali-missie

De Tweede Kamer is bezorgd over de situatie in Mali en de veiligheid van de Nederlandse militairen daar. Aanleiding is een aantal recente geweldsincidenten, waaronder een raketaanval bij de basis van de Nederlanders. Ook braken er afgelopen weekend gevechten uit tussen het leger en Toeareg-rebellen in de noordelijke stad Kidal en sprak premier Moussa Mara van een "oorlogsverklaring".

Kamerleden uitten hun zorgen in een debat met bewindslieden over de VN missie van 450 Nederlandse militairen in het noorden van Mali.

Doodlopend

D66-Kamerlid Sjoerdsma noemt de situatie in het noorden "onvoorspelbaar" en VVD-Kamerlid Vuijk vindt Mali een "zeer onveilig land". CDA-Kamerlid Knops denkt dat het verzoeningsproces "doodlopend" is.

PvdA-Kamerlid Eijsink vraagt zich af of er wel verzoening kan komen, omdat de kloof tussen de regering en de rebellen zo groot is. Ook andere Kamerleden maken zich zorgen over het geweld dat toe zou nemen.

Camping

De PVV vindt dat het kabinet een inschattingsfout heeft gemaakt over de veiligheid in het gebied en de maatregelen om de Nederlandse militairen te beschermen. PVV-Kamerlid Van Roon wil dat het kabinet "de camping" daarom snel verandert "in een goed beveiligd militair kamp".

Minister Timmermans erkent dat het een onrustige situatie is in Mali, maar benadrukt dat als dat niet zo zou zijn, er geen Nederlandse militairen naar toe zouden zijn gestuurd.

Jihadistische groepen

Minister Hennis van Defensie zegt dat enkele media suggereren dat zij de veiligheid van militairen in Mali zou bagatelliseren, maar dat dat niet zo is.

Jihadistische groepen zouden de raketaanval op het Nederlandse kamp opeisen, maar ze weet niet of die groep er echt achter zit. Het dreigingsbeeld in Mali is ondanks deze recente gewelddadigheden volgens Hennis in ieder geval 'niet veranderd'

Een kans geven

Minister Ploumen vindt het te vroeg om nu additionele eisen te stellen aan de regering in Mali, omdat zij het 'een kans wil geven'. Volgens Ploumen heeft Nederland een goede relatie met de Malinese regering en moeten de burgers in Mali beschermd worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl