NOS NieuwsAangepast

"Saudi-Arabië: sancties om stickers"

Saudi-Arabië stelt economische sancties in tegen Nederlandse bedrijven in reactie op de stickeractie van Geert Wilders. Dat melden Arabische media op basis van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Riyad.

De Saudische ambassade in Nederland zegt tegen de NOS het bericht niet te kunnen bevestigen.

Om wat voor sancties het gaat is onduidelijk. Het CBS zegt dat in 2013 Nederlandse bedrijven voor 2,26 miljard euro exporteerden naar Saudi-Arabië.

Minder visa

Volgens correspondent Sander van Hoorn zou Saudi-Arabië Nederlandse bedrijven uit kunnen sluiten van meedoen aan toekomstige projecten in het land. Ook zouden minder visa aan Nederlandse zakenmensen worden verstrekt.

Zaterdag werd bekend dat Saudi-Arabië strafmaatregelen tegen Nederland overweegt. Een dag daarna kondigde minister Timmermans aan dat hij naar het land zal reizen om de plooien glad te strijken.

Een boef

Volgens Van Hoorn moet Timmermans haast maken. "Of de minister nou zelf gaat of een delegatie stuurt, hij moet er wel werk van maken."

Saudi-Arabië is boos omdat Wilders eind vorig jaar stickers liet drukken met daarop de Arabische tekst: "De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De Koran is gif." Hij gebruikte daarbij de vlag van Saudi-Arabië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl