NOS NieuwsAangepast

Rutte: hooguit vijf taken voor EU

Premier Rutte wil dat 'Brussel' zich de komende vijf jaar beperkt tot vijf kerntaken. In een interview met een aantal regionale kranten zegt hij dat de Europese Unie terug moet "naar de kern".

Volgens Rutte moet Europa zich alleen bezighouden met een sterkere interne markt, minder regels, meer vrijhandel, één energiemarkt en de aanpak van misstanden op de Europese arbeidsmarkt.

"Mensen maken zich zorgen over hun baan en de toekomst van hun kinderen: krijgen die wel werk?", zegt hij. "En intussen wil Europa zich met pensioenen en vrouwenquota gaan bemoeien."

Diner

De VVD-leider wil zijn prioriteitenagenda volgende week voorleggen aan Europese regeringsleiders. Zij hebben dinsdag, twee dagen na de uitslag van de EU-verkiezingen, een diner. Hij hoopt dat er op de Europese top in juni een akkoord kan worden gesloten.

"Ik wil absoluut voorkomen dat we na de verkiezingen doorgaan alsof er niets is gebeurd. Europa kennende lukt dat niet in één vergadering, maar ik wil die avond een aantal piketpalen slaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl