NOS NieuwsAangepast

Arts vaker naar buitenland voor baan

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Jonge medisch specialisten vertrekken steeds vaker naar het buitenland omdat ze na hun studie in Nederland geen baan vinden. Dat blijkt uit een onderzoek van De Jonge Specialist, de organisatie van medisch specialisten in opleiding.

Van alle jonge specialisten is dit jaar vijf procent naar het buitenland vertrokken. Vorig jaar was dat ongeveer één procent. Artsen moeten hun beroep uitoefenen om hun registratie te behouden. Een opleiding tot medisch specialist kost ongeveer een miljoen euro.

Er zijn zo'n drieduizend jonge medisch specialisten. Behalve de vijf procent die naar het buitenland is vertrokken, is eenzelfde percentage werkloos. Dat is net zo veel als vorig jaar. Twee procent van de specialisten oefent een ander beroep uit.

Grote verschillen

Er zijn grote verschillen tussen de verschillende specialismen. Bij cardiologie en anesthesie bijvoorbeeld is de werkloosheid met twee procent beduidend lager en is het aantal naar het buitenland vertrokken afgestudeerden ook iets lager dan gemiddeld. Jonge chirurgen daarentegen zijn twee keer zo vaak werkzaam in het buitenland als gemiddeld.

Jonge geriaters vinden allemaal een baan en werken vaker met een vaste aanstelling. Daartegenover staan net afgestudeerde longartsen. Zij zijn juist vaker werkloos (veertien procent) en werken ook bovengemiddeld vaak in het buitenland. Van de jonge orthopeden is een kwart werkzaam in een ander vak.

Overbruggen

De Orde van Medisch Specialisten (OMS), de moederorganisatie van De Jonge Specialist, denkt dat het om een tijdelijk probleem gaat. Afgelopen najaar zijn er afspraken gemaakt om het aantal en de typen opleidingsplaatsen beter te laten aansluiten op de vraag. Maar het duurt jaren voordat de resultaten daarvan merkbaar zijn. Bovendien zullen er in de toekomst door de vergrijzing weer meer specialisten nodig zijn.

Tot die tijd is er volgens de OMS een oplossing nodig om ervoor te zorgen dat jonge specialisten hun vak kunnen uitoefenen en hun registratie behouden zonder naar het buitenland te gaan.

Afspraken

"Wij hebben ze opgeleid", zegt OMS-voorzitter Frank de Grave. "Als Nederlandse samenleving hebben wij in ze geïnvesteerd, we hebben goede medische specialisten, en vervolgens zetten we ze op de bank neer. Laten we nou zorgen dat we die paar jaar overbruggen door met zijn allen afspraken te maken dat die mensen gewoon aan het werk kunnen blijven zodat ze hun registratie als arts behouden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl