NOS NieuwsAangepast

Iran bestraft dansen op 'Happy'

In Iran zijn zes mensen opgepakt vanwege een filmpje op internet, waarin te zien is hoe ze dansen op de hit Happy van Pharrell Williams. Ze hebben daarmee de Iraanse gedragsnormen overschreden. De zes moesten op de Iraanse televisie berouw tonen.

Vorige maand verscheen het filmpje, Happy in Tehran op YouTube. Het was een bijdrage aan een internationale hype. Jongeren uit tientallen landen maakten hun eigen 'gedubde' versie van het nummer.

Openbare kuisheid

Te zien is hoe drie mannen en drie vrouwen op dakterrassen en in de straten van Teheran dansen en meezingen. De vrouwen dragen geen hoofddoek, wat in Iran verplicht is. Ze wilden laten zien dat je in Iran, ondanks de strenge religieuze wetten, gewoon plezier kunt hebben.

Toen de video wereldwijd bekend werd, grepen de Iraanse autoriteiten in. Een politiechef in Teheran spreekt van "een vulgaire clip die de openbare kuisheid heeft aangetast".

Censuur

De arrestaties zijn opmerkelijk, omdat de Iraanse president Rohani afgelopen weekend juist had gesuggereerd dat de Iraanse internetcensuur zou worden verzacht. Hij zei dat internet veel kansen biedt en dat zijn land daar niet zo krampachtig mee moet omgaan.

Eerder vroeg Rohani de Iraanse politie al om mild op te treden tegen vrouwen die hun haren niet volledig bedekken. Meer dan een oproep kan Rohani niet doen, want de handhaving van de religieuze wetten valt onder de verantwoordelijkheid van ayatollah Khamenei, de hoogste geestelijke in Iran.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl