NOS NieuwsAangepast

Nog 12 gemeenten zonder college

Twee maanden na de gemeenteraadsverkiezingen zijn nog steeds niet in alle dorpen en steden college-akkoorden gesloten en wethouders benoemd. Van de 380 gemeenten waar verkiezingen zijn gehouden, zijn er nog twaalf bezig met onderhandelingen.

Dat zijn Amsterdam, Blaricum, Emmen, Den Haag, Den Helder, Gouda, Leudal, Ouder-Amstel, Pijnacker-Nootdorp, Veendam, Zutphen en Zeewolde.

Sommige gemeenten zijn bijna klaar, andere zeggen dat ze nog wel even nodig hebben. In Emmen en Den Helder lijkt een akkoord binnen handbereik en ook Den Haag meldt dat er voortgang wordt geboekt.

Afhaken

Gouda daarentegen zegt nog tot midden juni bezig te zijn met onderhandelingen tussen uiteenlopende fracties als D66, VVD, PvdA, GroenLinks, en de lokale partij GoPo/GBG. Zutphen noemt 10 juni als streefdatum

In Amsterdam is nog helemaal geen zicht op een akkoord. Gisteren adviseerden verkenners een college te onderzoeken van D66, VVD, SP en GroenLinks. Maar vanochtend haakte GroenLinks al weer af.

De NOS beschouwt een college als 'rond' als er een akkoord ligt en als de wethoudersposten zijn verdeeld. Het kan zijn dat de posten nog moeten worden ingevuld, maar als daarover al afspraken zijn gemaakt, was dat voor ons voldoende.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl