NOS VoetbalAangepast

"Nederlanders? Voor jou een vraag"

Gisteren tekende Louis van Gaal nog een contract dat hem voor de komende drie jaar bindt aan Manchester United, vandaag vliegt hij al weer met Oranje naar Portugal voor een trainingskamp. Is het lastig om de knop om te zetten? "Nee, totaal niet," zegt Van Gaal zonder aarzeling. "Voor een coach is het anders dan voor een speler. Een speler moet één focus hebben om te kunnen presteren. Een coach denkt na en zet het proces in werking. Dit interview kost mij ook energie, dan zou ik dit ook niet meer mogen doen. Dat is onzin natuurlijk."

"Hoge verwachtingen"

Opgetogen stond de bondscoach voor vertrek de media te woord: "In oktober kondigde ik al aan dat graag in de Premier League zou willen werken. Maar toen had ik niet kunnen vermoeden dat ik naar de grootste club van de wereld zou gaan."

Toch past Manchester United in het rijtje clubs waar Van Gaal actief was: "Barcelona is misschien wel de beste club ter wereld. Bayern München is zéker de best georganiseerde. Manchester is op mij heel professioneel overgekomen. Ik heb hoge verwachtingen."

"Nederlanders? Voor jou een vraag, voor mij een weet"

Van Gaal wordt geacht om de gevallen topclub in één seizoen terug te brengen naar de top: "Natuurlijk heb ik die ambitie. Ik ga niet met Oranje naar Brazilië om deel te nemen. Ik ga om te winnen. Daarom proberen we een systeem te vinden dat ons onoverwinnelijk maakt."

Bij Oranje gaat het dezer dagen om het systeem, in Manchester kan Van Gaal de selectie naar zijn hand zetten. Volgens Britse media zou hij 100 tot 200 miljoen euro ter beschikking hebben. "Het gaat niet om geld, het gaat er om welke spelers je koopt. Ik heb mijn wensen aangegeven bij de club." Staan er ook Nederlanders als Daryl Janmaat en Kevin Strootman op de verlanglijst? "Dat is voor jou een vraag en voor mij een weet."

Debuut in Amerika

Van Gaal maakt in Los Angeles zijn wedstrijddebuut als coach van Manchester United. Hij zal op 23 juli voor het eerst bij de Engelse club op de bank zitten bij het duel met Los Angeles Galaxy in het stadion Rose Bowl in Pasadena.

De wedstrijd maakt onderdeel uit van de tour door de Verenigde Staten die Manchester United onder leiding van Van Gaal maakt als voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Ook zal de formatie in het kader van de International Champions Cup oefenen tegen drie topclubs: AS Roma in Denver op 26 juli, Internazionale in Washington op 29 juli en Real Madrid in Ann Arbor op 2 augustus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl