NOS NieuwsAangepast

Kerk: blijf seksueel misbruik melden

De Rooms-Katholieke Kerk in Nederland heeft een herhaalde oproep gedaan aan slachtoffers van seksueel misbruik om zich te melden. Het gaat om slachtoffers die willen klagen over een persoon van de Rooms-Katholieke Kerk die al is overleden of over seksueel misbruik dat al is verjaard.

De tijd om nog een klacht in te dienen, begint te dringen. Na 1 juli worden er geen nieuwe zaken meer geaccepteerd, zegt de Rooms-Katholieke Kerk. Uitgebreid hoeft een klacht niet te zijn, een korte brief is voldoende.

Rapport Deetman

Afgelopen december deed kardinaal Wim Eijk al een oproep om het misbruik te melden. Die kwam precies twee jaar na het rapport van de commissie-Deetman over misbruik in katholieke instellingen.

Tot nu toe zijn er nog enkele tientallen meldingen bij de kerk binnengekomen. Kardinaal Eijk stelde eerder dat in een kwart van alle lopende of al afgehandelde zaken de klacht ongegrond moest worden verklaard door gebrek aan bewijs.

Paus Franciscus

Vorige maand zei Paus Franciscus nog dat hij vindt dat de kerk seksueel misbruik door priesters steviger moet aanpakken. "Je blijft met je handen van kinderen af", zei de paus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl