NOS NieuwsAangepast

Rusland en China dicht bij gasdeal

Rusland en China staan op het punt om een gasdeal te sluiten. De Russische president Poetin is de komende twee dagen in China om de laatste details van de overeenkomst te regelen.

Rusland en China onderhandelen al tien jaar over de gasdeal. Het gaat om een contract voor dertig jaar. Rusland levert dan 38 miljard kubieke meter gas per jaar aan China. Dat is 16 procent van de totale export van het Russische Gazprom.

Sancties Westen

Het contract gaat in 2018 in, omdat de pijpleidingen in Siberië nog moeten worden aangelegd.

Een belangrijke reden voor Rusland om nu een gasdeal met China te sluiten is de dreiging met sancties door het Westen. Tot nog toe hebben Europa en de Verenigde Staten de gassector nog niet durven aanpakken, maar de kans bestaat dat dit wel gaat gebeuren als de crisis rond Oekraïne blijft aanhouden.

Niet afhankelijk

China is niet afhankelijk van het Russische gas. Het land krijgt op dit moment al gas uit allerlei delen van de wereld, waaronder Kazachstan en Turkmenistan. De Chinezen hebben altijd gezegd dat ze minder willen betalen voor het Russische gas dan Europa doet. Europese landen betalen zo'n 380 dollar per duizend kubieke meter.

Een woordvoerder van het Kremlin liet weten dat er nog geen overeenkomst is over de prijs. De onderhandelingen zijn volgens de woordvoerder nog steeds gaande.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl