NOS NieuwsAangepast

Schikking Zwitserse bank met VS

De Zwitserse bank Credit Suisse heeft een schikking getroffen met de Verenigde Staten voor ruim 2,8 miljard dollar (zo'n 2 miljard euro). Credit Suisse heeft bekend Amerikaanse burgers te hebben geholpen belasting te ontduiken.

De VS heeft de jacht op belastingontduikers verhevigd. Vooral Zwitserse banken zijn daarbij doelwit. Onder druk van de Amerikaanse regering heeft Zwitserland het bankgeheim voor een deel opgeheven.

Volgens het Amerikaanse Openbaar Ministerie hielp Credit Suisse decennialang klanten om met verschillende constructies belasting te ontduiken. In een verklaring betuigt de bank diepe spijt voor de praktijken.

Miljoenenverlies

Onderdeel van de schikking is dat de bank niet zijn Amerikaanse licentie verliest. Ook lijkt het erop dat de top van de Zwitserse bank kan aanblijven. Acht medewerkers van Credit Suisse zijn al wel aangeklaagd, omdat ze klanten hielpen bij het tillen van de belasting.

"Deze zaak laat zien dat geen enkele financiële instelling, ongeacht zijn grootte of wereldwijde bereik, boven de wet staat", zei minister Holder van Justitie op een persconferentie.

Credit Suisse maakte eerder al bekend ruim 380 miljoen euro opzij te zetten, in afwachting van een mogelijke Amerikaanse boete. Daardoor leed de bank in het laatste kwartaal van vorig jaar veel verlies.

Meer schikkingen

De kwestie Credit Suisse staat niet op zichzelf. Amerikaanse aanklagers maken jacht op ruim tien andere Zwitserse banken, die rijke Amerikanen hebben geholpen de belasting te omzeilen. Op de persconferentie werd gezinspeeld op meer schikkingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl