NOS NieuwsAangepast

Aanhang revolte in Libië groeit

In Libië groeit de aanhang van de dissidente generaal Haftar die een offensief is begonnen tegen de radicaal-islamitische milities in zijn land. Commando-eenheden van het regeringsleger hebben zich aan de zijde van de generaal geschaard, heeft hun commandant bekendgemaakt.

Ook een luchtmachtbasis in Tobruk in het oosten van Libië zegt de strijd van Haftar te steunen. Het is onduidelijk hoe de rest van het regeringsleger zich opstelt.

Bendes

Sinds de val van dictator Kadhaffi in 2011 is Libië in de greep van tientallen milities die weigeren hun wapens in te leveren en zich te onderwerpen aan de regering. Leger en politie zijn te zwak om de bendes uit te schakelen.

Tegen de zin van de regering keert generaal Haftar zich nu met zijn gewapende troepen tegen de militante milities.

Ontvoering

Strijders van Haftar openden gisteren de aanval op het Libische parlement in Tripoli. Ze doorzochten het gebouw op streng-islamitische politici die de radicale milities zouden beschermen. De aanvallers ontvoerden tien parlementsleden.

De Libische autoriteiten hebben islamitische milities vandaag gevraagd om de orde te bewaken in de hoofdstad.

Ambassades

Inmiddels hebben Saudi-Arabië en Algerije hun ambassades in Tripoli gesloten vanwege de onrust in het land. Ook zou Algerije de grens met Libië hebben afgegrendeld.

Het Franse olieconcern Total heeft zijn aanwezigheid in Tripoli tot een minimum teruggebracht, uit bezorgdheid over de gespannen situatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl