NOS NieuwsAangepast

Eritrea-brief: smokkelaars opgepakt

De afgelopen dagen is een aantal aanhoudingen verricht in de strijd tegen mensensmokkel. Dat schrijft staatssecretaris Teeven aan de Tweede Kamer, in een brief over de grote toename van het aantal asielzoekers uit Eritrea. Hoeveel mensen zijn opgepakt staat niet in de brief.

De aanhoudingen zijn verricht in Amsterdam en Rotterdam. Alle arrestanten zijn inmiddels weer vrij. Het zijn geen hoofdverdachten, maar handlangers van smokkelaars.

Het onderzoek naar de mensensmokkel richt zich vooral op de vraag welke routes er worden gebruikt. Na een oproep van Teeven om uit te kijken naar verdachte groepen asielzoekers, is Justitie meer te weten gekomen over de smokkelroutes.

Vorige week zei de staatssecretaris dat iedere week duizend asielzoekers uit Eritrea naar Nederland komen. Dat aantal is nog niet afgenomen, schrijf hij in de brief. Vorige week kwamen zelfs meer dan duizend asielzoeker naar Nederland. Justitie gaat ervan uit dat de vluchtelingen hulp krijgen van mensensmokkelaars.

Extra controles

De staatssecretaris wil dat de marechaussee en politie extra bevoegdheden krijgen voor extra controles in internationale treinen en bussen. Teeven verwacht dat de maatregel op 1 juli ingaat.

De marechaussee kan dan treinen controleren als het vermoeden bestaat dat er veel vluchtelingen inzitten, die uit een ander Europees land komen. Volgens EU-regels moeten ze in dat land asiel aanvragen.

Om te voorkomen dat vluchtelingen 's nachts gedropt worden, patrouilleert de politie bij trein- en busstations en houdt de marechaussee het aanmeldcentrum in Ter Apel 's nachts in de gaten.

Schengen-verdrag

Als het aan Teeven ligt mag de marechaussee de hulp van de politie inschakelen bij het controleren van de treinen en bussen. Extra controles in de grensstreek moeten aan strenge Europese regels voldoen, omdat binnen Europa vrij gereisd mag worden.

Alleen als de binnenlandse veiligheid in het geding is, of de openbare orde verstoord dreigt te worden, kunnen EU-lidstaten tijdelijk de grenzen sluiten. Nederland deed dat voor de NSS-top in Den Haag. Teeven schrijft dat de toestroom van asielzoekers niet voldoet aan de voorwaarden om de grenzen te sluiten.

Extra medewerkers

De marechaussee en de immigratie- en naturalisatiedienst (IND) zetten de afgelopen weken extra mensen in om de stroom asielzoekers te kunnen verwerken. Bij de IND gaat het vooral om tolken. De marechaussee heeft extra mensen nodig voor de trein- en buscontroles.

De IND gaat 150 tijdelijke medewerkers werven om de stroom asielzoekers op te vangen. Het gaat onder mee om medewerkers die kunnen besluiten over een verblijfsvergunning en om tolken voor de Eritreeërs. De tijdelijke medewerkers worden versneld opgeleid en kunnen over zes weken al aan de slag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl