PVV: EU-droom is nu nachtmerrie

Marcel de Graaff tijdens het debat»
Marcel de Graaff tijdens het debat ANP

In het Europese lijsttrekkersdebat van EenVandaag botsten D66 en PVV hard over de vraag of Europa ook een politieke unie moet worden. "De Europese droom is voor elke burger een nachtmerrie geworden", zei PVV-lijstaanvoerder Marcel de Graaff.

Zijn gesprekspartner Sophie in 't Veld (D66) betoogde dat alleen een sterk Europa zich kan meten met andere grootmachten. "Een zelfstandig Nederland in een globaliserende wereld is een illusie", aldus In 't Veld.

Wasmachine

De Graaf noemde de EU een ondemocratisch monster dat elke Nederlander benadeelt. Hij wees erop dat elke week 1000 asielzoekers Nederland binnenkomen. "Ze krijgen een wasmachine van 1500 euro. Als de wasmachine van een gewone Nederlander kapot gaat, krijgt-ie niets", zei De Graaff.

Volgens de PVV'er staan er aan de Noord-Afrikaanse kust nog een miljoen Afrikanen te wachten op een kans om naar Nederland te komen. "En de grenzen kunnen niet dicht."

'Duiken'

Volgens CDA-lijsttrekker Esther de Lange durft D66 in deze campagne niet meer toe te geven dat de partij streeft naar een "Europese superstaat" waar burgers belasting aan Brussel moeten betalen. Partijleider Pechtold zei gisteren een pas op de plaats te willen maken als het gaat om de verdere integratie van Europa.

"D66 duikt de hele campagne al voor haar eigen verkiezingsprogramma", aldus De Lange. In 't Veld antwoordde dat het CDA worstelt met zijn koers en elke dag zijn programma op de website aanpast.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » De storm op Ameland Video De storm op het strand van Ameland. Video: Quirien van Os.21 okt 2014, 0 keer afgespeeld
  • » Chinezen praten over aanpassing wetgeving Video De Communistische Partij van China lijkt te luisteren naar de kritiek van de man in de straat op de...21 okt 2014, 272 keer afgespeeld
  • » Verlamde man kan weer lopen Video Een man die vanaf zijn middel verlamd was, kan weer lopen nadat hij een revolutionaire medische...21 okt 2014, 1380 keer afgespeeld

Meer video en audio