NOS NieuwsAangepast

"Uit de EU is voodoo-politiek"

VVD-lijsttrekker Hans van Baalen heeft de partijen die uit de EU en de eurozone willen stappen beschuldigd van voodoo-politiek. Van Baalen deed dit tijdens het Europese verkiezingsdebat van EenVandaag met de lijsttrekkers van de zes grootste partijen in de Rotterdamse Erasmus Universiteit.

Van Baalen bedoelde dat de PVV en haar geestverwanten onmogelijke dingen beloven en de kiezers "belazeren". "We hebben met de EU van drie eieren een omelet gemaakt. U wilt weer terug naar die drie eieren", zei Van Baalen tegen PVV-lijsttrekker Marcel de Graaff.

Die antwoordde dat het hier ging om rotte eieren omdat Nederland, als het in de EU blijft, tot in lengte van jaren nog miljarden moet overmaken naar armlastige Zuid-Europese landen.

Exit

Volgens De Graaff kan Nederland binnen twee jaar zowel de muntunie als de Europese Unie hebben verlaten.

Ook SP-voorman Dennis de Jong voorspelde dat het mis gaat in de muntunie, en hij wees op de aanhoudende problemen in Griekenland. Nederland moet zich voorbereiden op een exit, zei De Jong.

CDA-lijsttrekker Esther de Lange noemde dit een "levensgevaarlijke strategie" die uiteindelijk ook "peperduur" zal blijken te zijn. Als de SP zijn zin krijgt en Nederland uit de muntunie stapt, zijn gewone burgers hun pensioentegoed en spaargeld kwijt, zei ze tegen De Jong, verwijzend naar de investeringen van Nederlandse banken en pensioenfondsen in Zuid-Europa.

Volgens Paul Tang (PvdA) is er ook sprake van voodoo-politiek als Europese partijen "bezwijken voor de macht van de banken en grote bedrijven".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl