NOS VoetbalAangepast

Van Gaal naar Manchester United

Louis van Gaal wordt de nieuwe manager van Manchester United. De huidige bondscoach van het Nederlands elftal tekent een contract voor drie seizoenen bij de Engelse topclub.

Van Gaal is de opvolger van de in april ontslagen David Moyes. Ryan Giggs, die als interim-manager de taken van Moyes waarnam, wordt assistent van de Amsterdammer, evenals Frans Hoek en Marcel Bout. Giggs stopt ook definitief als speler. Hij was 23 jaar actief op het hoogste niveau en kwam alleen uit voor Manchester United.

De 62-jarige Van Gaal zal aan de slag gaan in Manchester zodra het Nederlands elftal is uitgespeeld op het WK in Brazilië. United heeft met Van Gaal voor het eerst een trainer van buiten Groot-Brittannië en Ierland aangetrokken.

Van Ajax tot United

Van Gaal begon zijn carrière als hoofdtrainer bij Ajax. Met de Amsterdamse club behaalde hij veel successen. De grootste triomf vierde hij in 1995 met het winnen van de Champions League. In datzelfde jaar werd ook de wereldbeker gewonnen.

Na Ajax was Van Gaal werkzaam bij FC Barcelona (twee periodes), het Nederlands elftal (ook twee periodes), AZ en Bayern München. Bij alle clubs pakte hij prijzen. Alleen in zijn eerste periode als bondscoach van Nederland stelde hij teleur. Hij wist zich niet te kwalificeren voor het WK 2002.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl