NOS NieuwsAangepast

Van rashond tot probleemgeval

Het uiterlijk van rashonden is door de jaren heen veranderd. Dat komt onder meer door inteelt, waarbij te lang met te weinig honden is gefokt. Maar ook doordat honden worden gekruist met een ander ras om een bepaald uiterlijk kenmerk te krijgen: een platte snuit, meer rimpels of een kleine kop. Veel rassen hebben hierdoor gezondheidsproblemen gekregen.

Hondenfokkers hebben daarom besloten het fokken van rashonden met extreme uiterlijke kenmerken aan te pakken. Vanaf 1 juni komt er een verplichte DNA-test voor puppy's.

Het blog Science of Dogs zette foto's van rashonden uit 1915 en nu naast elkaar. Wat zijn de uiterlijke verschillen en welke problemen ondervinden deze honden nu?

De teckel heeft een langere nek en rug gekregen. Zijn borst staat meer naar voren en zijn poten zijn veel korter. De teckel heeft grote kans op problemen met de tussenwervel, die kunnen leiden tot verlamming. Ze kunnen ook groeiproblemen hebben, problemen met de poten en met het zicht, waardoor blindheid kan optreden.

De herdershond behoorde vroeger tot de categorie grote honden en wordt nu gezien als een middelgrote hond. Dit komt doordat zijn rug schuin afloopt en hij flink door zijn poten is gezakt. Hierdoor is de samenwerking van de spieren bij de herdershond verstoord.

De bassethond is lager geworden, heeft meer huid gekregen, grotere oren en 'trieste' ogen. Ook is de structuur van de achterpoten veranderd. Deze hond heeft vaak wervelproblemen. Ook is hij gevoelig voor entropion, waarbij de oogleden bij het sluiten naar binnen keren, en ectropion, waarbij de oogleden juist naar buiten keren. Dit veroorzaakt irritatie en rode ogen.

De boxer heeft een kortere kop gekregen en zijn snuit is platter geworden. De boxer heeft bij warm weer moeite met het reguleren van de temperatuur. De hond is gevoelig voor tumoren en heeft regelmatig last van rug en knieën. Gemiddeld wordt de boxer door zijn gebreken slecht 6 of 7 jaar.

De bull terrier was ooit een knappe, atletische hond. Hij heeft nu een vervormde schedel en een dikke buik. Door de jaren heeft hij een boventallig aantal tanden gekregen en is hij een dwangmatige staartjager geworden.

Het mopshondje heeft een zeer korte schedel gekregen en heeft alle problemen die daarbij horen: hoge bloeddruk, hartproblemen, lage zuurstof, ademhalingsproblemen, neiging tot oververhitting, gebitsproblemen en huidplooi dermatitis (ontsteking van de huid).

De sint-bernard was ooit een werkhond, maar is daar nu te groot en te log voor. Hij heeft een platte snuit gekregen en overtollige huid. Deze hond raakt tegenwoordig snel oververhit en is gevoelig voor entropion, ectropion, verlamming, hemofilie, kwaadaardige bottumoren, het ontbreken van de ooglens en stollingsaandoeningen.

Met de Engelse bulldog is van alles mis. Deze hond heeft last van bijna elke mogelijk ziekte. Ze worden vaak niet veel ouder dan 6 jaar. Een gezonde bulldog zou niet bestaan. Zeer grote bulldogs zijn vaak niet in staat te paren of te bevallen zonder medische interventie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl