NOS NieuwsAangepast

Fortuyn was voor EU-uitbreiding

Het tv-programma Altijd Wat van KRO-NCRV zendt morgenavond een nooit uitgezonden interview uit met Pim Fortuyn. Het gesprek werd begin mei 2002, vier dagen voor de moord op Fortuyn, opgenomen; de NCRV besloot destijds om het niet uit te zenden.

In het vraaggesprek zei Fortuyn dat hij voor uitbreiding van de Europese Unie was. Hij zei letterlijk: "als premier zal ik vurig voor uitbreiding van Europa pleiten, vooral vanwege de veiligheid en stabiliteit."

Hij noemde Europa een uniek politiek project dat door de Europese bevolking moet worden gedragen. "Als dat niet gebeurt, zal alles uiteenvallen wat is opgebouwd."

Contributie

Fortuyn stelde voorwaarden aan zijn steun voor EU-uitbreiding. Hij vond bijvoorbeeld dat Nederland minder contributie moest gaan betalen.

"Nederland moet een redelijker bedrag gaan betalen en ik vind dat het Nederlandse volk via een referendum moet kunnen zeggen: we zijn voor of tegen uitbreiding." Hij vertelde niet met welk percentage de contributie verlaagd zou moeten worden.

Verslaggever Wilfred Scholten vond het vraaggesprek bij toeval in een werkkast. Hij was vergeten dat het er lag. Met het oog op de Europese verkiezingen van 22 mei is besloten om het interview alsnog uit te zenden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl