NOS NieuwsAangepast

FPÖ en PVV vinden elkaar in Europa

Door correspondent Wouter Meijer

"Wij begrijpen jullie woede", staat op posters van de FPÖ, en "Te veel EU is dom". Met zulke leuzen staat de partij nu op 20 procent in de peilingen. Dat is vlak achter de conservatieven en sociaal-democraten, die in Oostenrijk samen regeren.

De PVV van Geert Wilders hoopt samen met de FPÖ en andere eurokritische partijen als het Front National (Frankrijk) en Lega Nord (Italië) een fractie te vormen in het Europees Parlement. Wilders stoort zich niet aan critici die zeggen zijn Europese partners er antisemitische meningen op nahouden.

Nazi-term

Op de meeste FPÖ-posters staat partijleider Hans-Christian Strache, in plaats van de tamelijk onbekende Europese lijsttrekker Harald Vilimsky. Die is namelijk pas sinds begin april lijsttrekker, nadat Andreas Mölzer zich had teruggetrokken. Hij had gezegd dat het Derde Rijk "liberaal" was als je het met de EU vergelijkt, en dat de EU een 'negerconglomeraat' dreigt te worden.

Zulke uitspraken zijn geen bedrijfsongelukje, als je leest wat Mölzer eerder heeft gezegd en geschreven. Zo gelooft hij in een 'volkslichaam', dat dreigt te worden 'omgevolkt' door de komst van niet-Duits/Oostenrijkse mensen naar zijn land. Umvolkung is een nazi-term voor het aanpassen van mensen aan anderen waardoor hun identiteit verdwijnt.

Israël

De nieuwe lijsttrekker, Vilimsky, haalde in 2009 het nieuws met hevige kritiek op Israël na de bombardementen op Gaza. Dat het Westen daarover "zweeg", kwam volgens hem omdat de EU en de VS lobbyorganisaties van Israël zijn.

Geert Wilders heeft zich juist altijd sterk gemaakt voor de Joodse gemeenschap en reisde tientallen keren naar Israël. Ondanks de uitspraken van Vilimsky ziet hij geen belemmeringen om in het Europees Parlement met de FPÖ samen te werken.

Band met PVV

Verder vindt Vilimsky dat 'zwartafrikanen', Turken en Arabieren kulturfern zijn, dus ver van de cultuur afstaan. PVV-lijsttrekker Marcel de Graaff noemde vorige week de Marokkaanse cultuur minderwaardig.

Ook in het partijprogramma van de FPÖ zit veel gemeenschappelijks met de PVV: geen nieuwe buitenlanders erbij en criminele migranten onmiddellijk uitzetten. De partij wil bevoegdheden terughalen uit Brussel, en absoluut geen lid worden van de NAVO. Oostenrijk is militair nog altijd neutraal.

Het grootste verschil tussen FPÖ en PVV zit in het verleden. De Oostenrijkse vrijheidspartij heeft een onmiskenbaar bruine achtergrond: de partij werd na de Tweede Wereldoorlog opgericht door oud-nazi's.

De eerste voorzitter was een oud-SS'er die in de nazi-regering minister van Landbouw was geweest. Pas begin jaren 80 werd het een 'normale' liberale partij en coalitiepartner in de Oostenrijkse regering.

Haider

Maar in 1986 werd Jörg Haider partijleider en trok de partij weer ver naar rechts. Haider maakte de FPÖ populair met leuzen tegen buitenlanders en vergoelijking van het nazi-verleden, maar kon toch samen met de christen-democraten regeren. Die regering, van 2000 tot 2002, leverde Oostenrijk zelfs sancties van de andere EU-landen op.

Haider richtte in 2005 een eigen partij op, de Bond voor de Toekomst van Oostenrijk. De rest van de FPÖ wordt sindsdien geleid door Hans-Christian Strache. Met leuzen als "Daham statt Islam" (daham = thuis) en "Avondland in christenhand" is ze de grootste oppositiepartij van Oostenrijk leidt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl