NOS NieuwsAangepast

Kamp: technici nodig voor economie

Het offensief van het kabinet om meer jongeren te interesseren voor techniek begint zijn vruchten af te werpen. Minister Kamp van Economische Zaken zegt dat bijvoorbeeld in de metaalbewerking al 2600 extra leerwerkplekken zijn gerealiseerd in samenwerking met het bedrijfsleven.

Volgens de minister heeft Nederland technici nodig om de economie draaiende te houden. Daar zijn er nu te weinig van doordat veel oudere werknemers met pensioen gaan en veel jongeren niet veel voelen voor een technische baan. Met een techniekpact wil het kabinet het tij keren.

Tot 2020 trekt het kabinet 600 miljoen euro uit om bedrijven en scholen meer met elkaar te laten samenwerken en door over een breed front leerwerkplekken op te zetten.Volgens Kamp zit het hbo al in de lift. Daar hebben zich al 10 procent meer studenten aangemeld voor een technische opleiding. Het mbo blijft volgens hem achter en dat moet ook veranderen, zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Treurig

De minister: "Het is heel treurig dat in een land met 700.000 werklozen bedrijven kansen missen. Ook worden banen niet ingevuld doordat we te weinig technici hebben." Dat is volgens hem een rem op de Nederlandse economie.

Kamp ging in op de dood van ruimtevaarder Wubbo Ockels. Die heeft vlak voor zijn dood gepleit voor een cultuuromslag, waarin duurzaamheid centraal moet staan. "De overgang naar duurzaamheid is absoluut noodzakelijk." Volgens Kamp is Nederland daar al volop mee bezig door bijvoorbeeld in te zetten op duurzame energie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl