NOS VoetbalAangepast

"Sneijder kan oude niveau halen"

Voor Co Adriaanse is het duidelijk: in Brazilië maken we het meeste kans met een 5-3-2-systeem, met Wesley Sneijder op tien en Patrick van Aanholt als linksback. Dat zei hij zondagavond in NOS Studio Voetbal, waar naast Adriaanse ook Ronald Waterreus, Jan Mulder en Arno Vermeulen te gast waren.

Met behulp van een magneetbord liet Adriaanse zien wat volgens hem het ideale systeem is en welke spelers het moeten uitvoeren. "Op het middenveld moeten we spelen met een verdedigend sterke speler als Nigel de Jong", zei Adriaanse, die uitlegde dat het bewuste systeem gunstig is voor Sneijder. "Dan hoeft Sneijder namelijk niet zo veel meters te maken. Hij is verdedigend niet zo kwetsbaar als in een 4-3-3-systeem."

De elf van Adriaanse

Sneijder is volgens Adriaanse belangrijk voor het Nederlands elftal. De andere gasten hadden weliswaar hun twijfels bij het niveau van de spelverdeler, maar Adriaanse niet. "Als Sneijder drie, vier weken met deze groep traint, onder Louis van Gaal, dan moet hij gewoon zijn oude niveau weer kunnen halen."

De elf van Adriaanse op een rijtje: Jasper Cillessen op goal, Van Aanholt, Martins Indi, Vlaar, De Vrij en Janmaat achterin, Blind en De Jong als verdedigende middenvelders, Sneijder op de tien-positie en voorin Arjen Robben en Robin van Persie.

Een andere conclusie die tijdens de uitzending werd getrokken: liever Van Aanholt dan Kongolo als linksback. En er werden vraagtekens gezet bij Daley Blind. Althans, door Adriaanse, die het spel van de Ajacied onvoldoende noemde om op een echt hoog niveau mee te komen. "Hij heeft geen lengte, geen body, is niet meedogenloos." Toch stond hij in de basis van Adriaanse.

Verhaegh als alternatief?

Ook de rechtsbackpositie was onderwerp van gesprek, vooral omdat de belangrijkste kandidaat voor die plek, Daryl Janmaat, tegen Ecuador geblesseerd raakte. "Wat nou als Janmaat wegvalt? Is Dirk Kuijt dan een goede vervanger?", vroeg Jack van Gelder.

"Nee", antwoordde Adriaanse. "Kuijt kan nooit rechtsback staan. Dat is uitgesloten. Dat kan alleen als je veel sterker bent dan de tegenstander. Heel misschien tegen Australië dus."

Adriaanse toonde zich, evenals de andere analytici aan tafel bij Studio Voetbal, onder de indruk van de ontwikkeling die Janmaat heeft doorgemaakt. De verdediger klom via Den Haag, Heerenveen en Feyenoord op naar het Nederlandse elftal en staat naar verluidt inmiddels in de belangstelling van enkele Europese topploegen. "Het plafond van Janmaat ligt misschien wel bij een club als Juventus", zei Adriaanse.

Ook de verdedigende rol op de linkerflank bezorgt bondscoach Louis van Gaal nog de nodige hoofdbrekens, zo wist Arno Vermeulen te vertellen. Volgens hem speelt de bondscoach serieus met het idee om Tonny Vilhena, Memphis Depay of Quincy Promes als linksback uit te proberen.

SMS Boekhoorn

En Studio Voetbal kwam nog met smeuïge informatie uit de boezem van het recent gedegradeerde NEC. Jack van Gelder las een sms voor die onlangs door zakenman Marcel Boekhoorn werd verstuurd aan de technisch directeur Edo Ophof van NEC.

Boekhoorn schoot in het verleden NEC regelmatig financieel te hulp, maar heeft nu in een sms laten weten niets voor de club te willen doen zolang Ophof daar nog werkzaam is. Boekhoorn stuurde de sms na de verloren wedstrijd tegen Roda JC.

De tekst: "Edo, het spijt me om je dit mede te delen, want je zult ongetwijfeld hard werken, maar bij deze zeg ik mijn vertrouwen in jou op. Het is je gelukt om vier slechte aankopen te doen en twee slechte spelers te huren."

"Je bent in mijn ogen helaas onkundig voor je huidige job en ik zal nooit meer één euro investeren in deze club zolang jij er zit. Ook de trainer is helaas onvoldoende. Te weinig ervaring en kan de groep niet voldoende motiveren. Kortom, jou rapportcijfer is ruim onvoldoende. Ik zal dit aan Ton doorgeven. Marcel"

Jan Mulder was duidelijk in zijn oordeel. Hij noemde Boekhoorn een ordinaire vlerk. "Dit is de taal van het geld. Om op te spugen. Normaal gesproken bel je Ophof op, maak je een afspraak en zeg je dit soort dingen in een gesprek onder vier ogen." De andere mannen aan tafel sloten zich bij de woorden van Mulder aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl