NOS NieuwsAangepast

"Ockels dacht in mogelijkheden"

De dood van Wubbo Ockels maakt veel los. Premier Rutte spreekt van een groot verlies en noemt Ockels een "pionier van innovatief en duurzaam denken". Voor Rutte was Ockels niet alleen de eerste Nederlandse astronaut. "Hij was een man voor wie geen probleem te groot was. Wubbo Ockels dacht in mogelijkheden; 'kan niet' bestond niet voor hem."

In 1985 maakte Ockels een ruimtereis voor de Europese luchtvaartorganisatie ESA. Hij was de tweede astronaut die voor de organisatie de ruimte in ging. "Onze condoleances gaan naar zijn naasten", zegt de organisatie.

André Kuipers, de tweede Nederlandse astronaut die de ruimte in ging, betreurt het overlijden van Ockels. "Vanaf zijn selectie een voorbeeld voor me. Gepassioneerd bezig om duurzamer met de Aarde om te gaan", zegt Kuipers op Twitter.

Teleurgesteld

Volgens Hans van der Lande, die tientallen jaren met Ockels samenwerkte, onder meer bij Space Expo, heeft Ockels van alles geprobeerd om zijn dood uit te stellen. "Hij vestigde zijn hoop op allerlei alternatieve geneeswijzen. Hij wist dat hij niet beter kon worden, maar hij had wel hoop dat hij het leven kon vasthouden."

Van der Lande zei op Radio 1 dat Ockels teleurgesteld was in hoe "de ruimtevaart met hem is omgegaan". "Hij heeft geprobeerd om na zijn ruimtevlucht een tweede ruimtevlucht te krijgen. Dat is hem niet gelukt en toen is hij gestopt bij ESA en heeft hij gekozen voor het hoogleraarschap bij de TU Delft."

Ziener

De carrière van Ockels in Delft was een aaneenschakeling van bijzondere projecten. Zo heeft hij de elektrische superbus ontwikkeld, waarvan een prototype is gemaakt. Volgens Van der Lande is het wel de vraag wat er uiteindelijk van alle projecten kan worden gerealiseerd. "Ik denk dat we Wubbo Ockels moeten zien als een ziener, iemand met een toekomstvisie. Ik hoop dat een aantal van zijn ideeën toch nog gerealiseerd gaan worden."

De TU Delft, waar hij op de faculteit lucht- en ruimtevaart werkte, herinnert hem als "een groot inspirator van vele studenten en medewerkers." De universiteit heeft "met verslagenheid kennis genomen" van het overlijden van de emeritus hoogleraar.

Coach

Ockels was jarenlang ambassadeur en coach van het team dat ieder jaar meedoet aan de Australische race voor zonneauto's, de World Solar Challenge. "Als ambassadeur van ons team is hij gestorven als een wereldkampioen en hij zal dat voor ons altijd blijven", laat het team weten.

Tv-presentator Ivo Niehe volgde Ockels de laatste vijf maanden van zijn leven voor een documentaire. Volgens Niehe wilde Ockels dat graag: "Hij hoopte oprecht en intens dat mensen iets zouden hebben aan hoe hij met zijn ziekte omging."

Mens

Niehe vroeg Ockels in een interview of er verschil was tussen het leven voor en na de diagnose. Volgens Niehe antwoordde Ockels dat hij vóór de ziekte een pure solist, academicus en ruimtevaarder was. Nadat hij te horen had gekregen dat hij ziek was "werd hij mens".

Vanavond zendt de AVROTROS op Nederland 1 een in memoriam uit, gebaseerd op de interviews die Niehe de afgelopen maanden met Wubbo Ockels opnam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl