NOS NieuwsAangepast

Balkan: tientallen doden, water zakt

De overstromingen op de Balkan hebben aan tientallen mensen het leven gekost. In de zwaargetroffen Servische stad Obrenovac zijn zeker twaalf doden gevallen.

Duizenden inwoners van Obrenovac zijn vandaag met bussen geëvacueerd. Ze waren ingesloten door hoogwater en zaten de afgelopen dagen in huis op zolder.

Volgens correspondent Joost van Egmond zagen de mensen er uitgeput en verslagen uit. Het water stond op sommige plekken in de stad vier tot vijf meter hoog.

Elders in Servië zijn zeker vijf mensen omgekomen door de overstromingen. Premier Vucic spreekt van een "catastrofale situatie" en waarschuwt dat het dodental nog verder kan stijgen.

Energiecentrale

Vandaag begon het water op de meeste plaatsen weer te zakken. Alleen het peil van de rivier de Sava blijft stijgen en autoriteiten houden rekening met een vloedgolf.

Militairen, politieagenten en vrijwilligers doen een uiterste poging om de belangrijkste energiecentrale van Servië tegen het water van de Sava te beschermen. De Nikola Tesla-centrale, bij Obrenovac, levert energie aan een groot deel van Servië.

Bosnië

In Bosnië-Herzegovina is vooral de stad Doboj zwaar getroffen door het hoge water. Daar zijn zeker negen mensen om het leven gekomen.

De helft van de stad staat nog altijd onder water. Met vrachtwagens, bulldozers en boten brengen soldaten voedsel en medicijnen naar de inwoners. Elders in Bosnië kwamen zeker tien mensen om het leven.

Landmijnen

De overheid heeft de burgers van Bosnië gewaarschuwd dat het hoge water achtergebleven landmijnen uit de Balkanoorlogen kan verplaatsen of naar de oppervlakte kan brengen.

Er liggen naar schatting nog 120.000 landmijnen in de bodem van Bosnië-Herzegovina.

Kroatië

In Kroatië is één dode gevallen en worden twee mensen vermist. De slachtoffers vielen in ondergelopen dorpen langs de rivier de Sava, die door het grensgebied met Bosnië loopt. Het Kroatische leger heeft met amfibievoertuigen 3000 mensen naar hoger gelegen gebieden gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl